30 aug. 2021 | 16:15

Sony vine cu un nou concept de roboții. Ei vor fi buni de Premiul Nobel

ACTUALITATE
Sony vine cu un nou concept de roboții. Ei vor fi buni de Premiul Nobel

Departamentul de cercetare al inteligenței artificiale de la Sony are planuri mărețe. Ei își fac proiecte de viitor care sunt menite să schimbe conceptul de robot. Astfel că, Sony vrea să construiască roboți capabili să câștige Premiul Nobel.

Dacă Sony va reuși să își pună în practică planul grandios, mulți dintre aceștia vor fi capabili să desfășoare acțiuni de neimaginat anterior. Aceasta este inițiativa doctorului Hiroaki Kitano, CEO la Sony Computer Science Laboratory.

Va fi noul robot mai inteligent decât noi?

Practic, ceea ce dorește el să creeze este o formă hibridă de știință care să ducă biologia sistemelor și a științei la o altă etapă. Vrea să creeze un fel de inteligență, care să fie capabilă să se ridice la nivelul celor mai luminate minți din istoria omenirii.

Evident, în momentul ăsta pare ceva de neconceput. Deocamdată, doar o ființă umană poate gândi de la sine. Doar ea se poate adapta unor situații, probleme sau schimbări noi. În momentul ăsta, roboții nu sunt capabili de așa ceva. Ei nu pot raționaliza o situație noua. Ei sunt programați doar să urmeze un șablon.

”Noutatea acestei provocări este plasarea sistemului într-un mediu deschis pentru a explora descoperiri semnificative în schimbul celor pe care le știm deja. Viziunea este de a remodela descoperirea științifică în sine și de acea o nouă formă alternativă de descoperire științifică”, spune dr. Hiroaki.

Cheia ar fi crearea unui robot capabil să facă descoperiri științifice în mod continu și autonom. Care apoi să fie verificate de oamenii de știință. ”Omul de știință în inteligență artificială ar genera și verifica cât mai multe ipoteze posibile, sperând că unele dintre ele ar putea duce la descoperiri mari sau că ar putea fi o bază spre o mare descoperire. Capacitatea de a genera noi ipoteze și de a le verifica eficient stă la baza sistemului”, mai spune acesta.

Oricum, inteligența artificială a avansat foarte mult dar, acestea sunt planuri pe termen lung. Iar înainte de a pune în practică un astfel de proiect, trebuie să se discute și partea morală a acestui subiect.