Facturile la gaz, explodate fără preaviz: ce au pățit mai mulți români, deși erau convinși că este imposibil
În teorie, după ce ai încheiat un contract pentru furnizarea gazelor naturale, te-ai aștepta ca tariful să-ți fie bătut în cuie pe întreaga perioadă contractuală, dar te înșeli. Cel mai mai furnizor de gaz de pe teritoriul României tocmai a demonstrat că realitatea este mai complicată.
Engie este cel mai furnizor de gaze pentru populația de pe teritoriul țării noastre, un gigant care creează modele pentru ceilalți furnizori de utilități de la noi. Tocmai din acest motiv, este foarte important ce a început să facă în ultimele săptămâni, mai ales că sunt șanse mari să ne afecteze pe toți, în viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat.
Cresc facturile la gaz, chiar dacă ai contract cu alte prețuri
În teorie, când semnezi un contract cu un furnizor de servicii, indiferent dacă discutăm de telefonie, internet, gaz sau curent, te aștepți ca pe perioada contractuală să nu vezi schimbări de preț. De asta ai semnat contractul, pentru a ”bate în cuie” niște particularități financiare. Din păcate, foarte mulți români și-au dat seama în ultima perioadă că realitatea de la noi e mai complicată.
Engie a început să trimită notificări de creștere a prețurilor la gaze naturale unor clienți cu contracte în derulare. Creșterea nici măcar nu este una insignifiantă. În schimb, respectivii se vor trezi cu o factură mai mare cu 38% de la 1 noiembrie.
Ca să știi dacă ești vizat în mod direct, ar fi bine să ai în vedere tipul tău de abonament. În acest caz particular, este vorba în primul rând de Gas Start de la Engie, iar notificarea pe care a primit-o un client o poți analiza integral mai jos:
“În conformitate cu reglementările legale şi prevederile contractului de furnizare gaze naturale în regim concurențial (engie.ro/contracte-si-conditii-generale/), comunicat în trimestrul al lI-lea din 2021 şi care prevăd ajustarea prețului în cazul în care intervin schimbări semnificative ale condiţiilor de piaţă, vă transmitem prezenta Notificare și Actul Adiţional aferent contractului. Acestea conțin ajustarea preţului gazelor naturale la valoarea de 0,17500 lei/kWh începând cu data de 01.11.2021 până la data de 30.06.2022”.
Cu alte cuvinte, în mod direct sau indirect, cei care au semnat contractul detaliat mai sus și-au asumat o posibilă creștere a prețului în contextul ”schimbărilor semnificative ale condițiilor din piață.” Problema este însă alta, cei din situația de mai sus sunt mulți, marea majoritate. Clientul care a primit această notificare este unul care, de la momentul liberalizării, nu a schimbat nimic. Din vara anului trecut, a acceptat tacit noile planuri tarifare propuse de furnizor. În vara aceasta, Engie i-a anunțat pe clienții aflați în această situație că li se propune acest plan tarifar, Gas Start, fără vreun abonament, pentru că vechiul contract, valabil un an, a ajuns la final.
Cei de la Engie sunt acoperiți cu scumpirea gazului
“Modificarea prețului gazelor naturale intervine pe fondul condițiilor de achiziție a gazului atât în România, cât și în Europa, care au înregistrat, din aprilie până în prezent, o creștere fără precedent pentru perioada de livrare octombrie 2021 – martie 2022, depășind valoarea de 0,210 lei/kWh.
Creşterea costurilor de gaze naturale a apărut ca urmare a dezechilibrului dintre cerere şi ofertă, din cauza:
- creșterii cererii de gaze naturale generată de redresarea economică post-pandemică și de nevoile de înmagazinare de gaze naturale din această vară pentru a acoperi necesarul de consum din timpul iernii, cât şi pentru producerea energiei electrice;
- presiunii asupra ofertei de gaze naturale disponibile în Europa și în România și alinierii prețurilor burselor naționale la preţurile din pieţele regionale”
Astfel a justificat furnizorul creșterea prețurilor.