Atenție, români, toți banii de pe card pot să dispară: la ce trebuie să fii atent
Niciodată nu a fost mai scump decât acum un moment de neatenție. În doar câteva clipe, îți pot dispărea toți banii de pe card și totul pleacă de la smartphone-ul din buzunar.
Un virus cât se poate de periculos a revenit pe terminalele utilizatorilor de Android. Acesta îți poate fura toți banii înainte ca tu să observi că s-a întâmplat ceva ciudat. Partea cea mai proastă și un pic supărătoare este că virusul Joker și-a găsit gazdă într-o serie de aplicații pe care le poți instala în orice moment din Google Play Store, iar inginerii gigantului din Mountain View nu sunt foarte eficienți în a soluționa problema.
Când ți-au dispărut banii de pe card, e prea târziu
În ziua de azi, chiar și pentru o singură utilizare, sunt șanse mari să îți instalezi câteva aplicații din Google Play Store. Mergi de la premisa că, venind de la Google, sunt programe sigure și, înainte să iei în calcul că s-ar fi putut întâmpla ceva rău, banii ți-au dispărut.
Malware-ul Joker pentru Android nu este nou, dar se pare că a revenit în actualitate, s-a actualizat. Cel mai recent comunicat pe marginea subiectului provine de la poliția belgiană și menționează cât se poate de clar că doar terminalele create pe platforma celor de la Google sunt expuse la riscuri semnificative.
Pentru a te lăsa fără bani, virusul menționat mai sus te abonează la mai multe aplicații fără acordul tău explicit. Banii îți pleacă din cont, cea mai mare parte din ei ajung la un dezvoltator, iar un procent între 15 și 30% umflă visteria Google. Scandalul se termină când contul ți-a fost golit.
”Programul malițios a fost momentan depistat în opt aplicații din Play Store care, între timp, au fost șterse de către Google”, atrag atenția autoritățile belgiene într-o postare pe site-ul oficial al instituției. Pentru context, malware-ul Joker a ajuns în Play Store în 2017 și, de atunci, aproximativ 1700 de aplicații au fost eliminate din magazinul virtual Google din cauza virusului cu pricina. Mai important este însă că alte noi apar în fiecare zi. Încearcă să nu mai instalezi aplicații a căror sursă nu ești 100% sigur că o cunoști.