Prețul petrolului care ne afectează pe toți: ce se întâmplă cu țițeiul și de ce contează
Prețul petrolului este în scădere. Iată care este motivul și ce legătură are China.
Preţul ţiţeiului a înregistrat luni un declin de aproximativ 1%, a treia sesiune de scădere, în urma publicării unor date oficiale care arată că redresarea Chinei, a doua economie mondială, îşi pierde avântul.
Ce se întâmplă cu prețul petrolului și cum te afectează în mod direct
Acest lucru se întâmplă după ce creşterea producţiei fabricilor şi a vânzărilor cu amănuntul a încetinit semnificativ în iulie, din cauza sporirii numărului de infecţii cu COVID-19 şi a inundaţiilor, care au perturbat afacerile, transmite Reuters, citat de Economica.
La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna octombrie a scăzut cu 0,58 dolari, sau 0,80%, la valoarea de 70,01 dolari. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol “light sweet crude”, cu livrare în luna septembrie, a scăzut cu 0,64 dolari, la 67,80 dolari. Anterior, ambele cotaţii au scăzut cu peste un dolar.
În iulie, prelucrarea ţiţeiului în China a ajuns, de asemenea, la cel mai scăzut nivel din mai 2020, deoarece rafinăriile independente au redus producţia, confruntate cu reducerea cotelor, a majorării stocurilor şi a scăderii profiturilor. China este cel mai mare importator global de petrol.
„Temerile privind creşterea numărului de cazuri noi de infectare cu COVID-19 în China şi efectele asupra cererii de ţiţei continuă să afecteze cotaţia petrolului”, apreciază analiştii Commerzbank.
Temerile privind perspectivele redresării economiei au afectat şi încrederea consumatorilor din SUA, care a scăzut la începutul lunii august la cel mai redus nivel din ultimul deceniu, arată un studiu publicat de Universitatea Michigan, citat de Economica.
Anul acesta, cotaţia barilului de ţiţei a urcat cu peste 40%, în urma redresării cererii de petrol, pe măsură ce economia mondială îşi revine din pandemia de coronavirus (Covid-19).
Deşi impactul asupra economiei mondiale a variantei Delta a coronavirusului reprezintă încă o mare necunoscută, nu se va înregistra o diminuare a cererii de petrol prognozate pentru 2021 şi 2022, a estimat săptămâna trecută Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).