03 aug. 2021 | 12:05

Inteligența artificială de la Pentagon, mai deșteaptă decât toate: cu ce se laudă americanii

ACTUALITATE
Inteligența artificială de la Pentagon, mai deșteaptă decât toate: cu ce se laudă americanii

Inteligența artificială utilizată la Pentagon îmbină mai multe elemente care o transformă într-o armă destul de periculoasă. Experimentele tehnologice ale armatei SUA devin deosebit de ambițioase.

Drive raportează că US Northern Command a finalizat recent un șir de teste pentru Experimentele de Dominare a Informațiilor Globale (GIDE), o combinație de AI, cloud computing și senzori care ar putea oferi Pentagonului capacitatea de a prezice evenimentele „cu zile înainte”, potrivit Command lider general Glen VanHerck. Nu este atât de mistic pe cât pare, dar ar putea duce la o schimbare majoră în operațiunile militare și guvernamentale.

Sistemul bazat pe învățarea automată observă modificările datelor brute, în timp real, care indică posibile probleme. Dacă imaginile prin satelit prezintă semne că submarinul unei națiuni rivale se pregătește să părăsească portul, de exemplu, AI ar putea semnaliza această mobilizare știind că nava va pleca în curând. Analiștilor militari le-ar lua câteva ore sau poate chiar zile până să afle aceste informații însă, GIDE ar putea trimite o alertă în câteva ”secunde”.

Cea mai recentă secțiune, GIDE 3, a fost cea mai expansivă de până acum. Toate cele 11 comenzi americane și Departamentul mai larg al Apărării folosesc un amestec de senzori militari și civili pentru a aborda scenarii în care „logistica contestată”, cum ar fi comunicațiile din Canalul Panama ar putea ridica o problemă. Tehnologia implicată nu era strict nouă, a spus generalul, dar armata „a combinat totul”.

Platforma ar putea fi pusă în uz în lumea reală relativ curând. VanHerck credea că armata era „pregătită să lanseze” software-ul și îl putea valida la următorul exercițiu global integrat din primăvara anului 2022.

Inteligența artificială utilizată la Pentagon este de domeniul sci-fi

Avantajele acestei AI predictive sunt destul de clare. În loc să reacționeze doar la evenimente sau să se bazeze pe informații învechite, Pentagonul ar putea lua măsuri proactive, cum ar fi desfășurarea forțelor sau accelerarea apărării. Ar putea oferi, de asemenea, o „oportunitate” pentru guvernul civil, a adăugat VanHerck. El nu a oferit exemple, dar acest lucru i-ar putea ajuta pe politicieni să denunțe actele de agresiune în timp ce sunt încă în faza incipientă.

Există încă limitări. AI caută indicii ieșite din comun, cum ar fi un număr mai mare de mașini sau avioane parcate. Nu poate spune cu certitudine ce se întâmplă, astfel că oamenii vor fi în continuare puternic implicați. Chiar și așa, tehnologia ar putea fi utilă dacă previne un atac „surpriză” sau conduce la negocieri în loc de conflicte.