Astronomii au făcut o nouă descoperire: ce ascunde centura de asterorizi a sistemului solar
Astronomii au făcut o nouă descoperire care arată două obiecte cerești roșii care se află într-un loc al sistemului solar în care nu ar trebui să fie.
Oamenii de știință conduși de Sunao Hasegawa de la JAXA, agenția spațială japoneză, au raportat luni în The Astrophysical Journal Letters că două obiecte reperate în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter par să fi provenit dincolo de Neptun. Descoperirile ar putea într-o zi să ofere dovezi directe ale haosului care a existat în sistemul solar timpuriu.
„Dacă este adevărat, ar fi o descoperire uriașă”, spune Hal Levison, un om de știință de la Southwest Research Institute din Colorado, care nu a fost implicat în cercetare.
Cartierul stelar al Pământului este destul de stabil astăzi. dar acum 4 miliarde de ani, haosul domnea pe măsură ce orbitele lui Jupiter și ale altor planete gigantice dincolo de ea s-ar fi putut schimba. Ravagii gravitaționale cauzate de acest dans planetar a aruncat probabil bucăți de stâncă și gheață peste tot.
„A fost foarte dinamic”, a spus Karin Öberg, expert în evoluția sistemului solar de la Universitatea Harvard, care nu a fost implicat în noul studiu.
Unele dintre aceste roci s-au așezat în decalajul dintre Marte și Jupiter și au devenit centura de asteroizi. Se crede că cea mai mare parte a materialului este o bucată destul de similară de rocă inactivă care nu a reușit să formeze planete.
Astronomii au făcut o nouă descoperire în centura de asteroizi
Cele două obiecte sunt numite 203 Pompeja și 269 Justitia. Ele orbitează la aproximativ 2,7 și 2,6 ori distanța Pământ-Soare, în centura de asteroizi. 203 Pompeja, la o distanță de aproximativ 110 kilometri, pare să fie intact din punct de vedere structural, în timp ce 269 Justitia, la doar 55 de kilometri, este probabil un fragment al unei coliziuni anterioare. Ambele au orbite circulare stabile, ceea ce înseamnă că trebuie să se fi instalat în acest spațiu cu mult timp în urmă.
Ambele au și o culoare neobișnuită. Obiectele din sistemul solar interior tind să reflecte mai multă lumină albastră, deoarece sunt lipsite de material organic, materiale precum carbonul și metanu, în timp ce obiectele din sistemul solar exterior sunt mai roșii, deoarece au o mulțime de elemente organice, probabil elementele de bază ale vieții de pe Pământ.
„Pentru a avea aceste substanțe organice, trebuie să aveți inițial multă gheață la suprafață. Deci, trebuie să se fi format într-un mediu foarte rece. Apoi iradierea solară a gheții creează acele organice complexe”, a spus Michaël Marsset de la Massachusetts Institute of Technology, coautor al lucrării.
Aceste două roci, după cum se dovedește, sunt extrem de roșii, mai roșii decât orice altceva văzut în centura de asteroizi. Deși au fost găsite indicii provizorii ale altor asteroizi roșii, aceștia doi par a fi speciali.