19 iul. 2021 | 16:35

Descoperire incredibilă în știință: variante genetice rare care ar putea împiedica oamenii să ajungă obezi

ACTUALITATE
Descoperire incredibilă în știință: variante genetice rare care ar putea împiedica oamenii să ajungă obezi

Șaisprezece variante genetice rare ar putea proteja oamenii de a fi obezi, susține un nou studiu. Cercetătorii au efectuat „secvențierea întregului exom” – un test genetic extins care analizează mii de gene simultan – la mai mult de 645.000 de persoane.

Astfel, au identificat 16 variante care influențează indicele de masă corporală (IMC), măsurarea standard pentru a determina dacă oamenii au o greutate normală, supraponderali sau obezi. Mutațiile genetice rare din una dintre gene, numită GPR75, au fost asociate cu protecția împotriva obezității.

Persoanele cu cel puțin o copie inactivă a GPR75 cântăreau cu aproximativ 12 kilograme mai puțin și se confruntau cu un risc de obezitate cu 54% mai mic decât cele fără mutație. Purtătorii mutației au avut în medie un IMC cu 1,9 kg / m2 mai mic – o reducere de aproape două puncte, conform studiului.

Constatările oferă potențiale ținte terapeutice pentru tratarea obezității la oameni, potrivit echipei de cercetători. Obezitatea este legată de o varietate de boli umane, inclusiv diabet, cancer și boli de inimă.

Aceste variante genetice rare ar putea preveni oamenii să devină obezi

Studiul a fost condus de cercetătorii de la Regeneron, o companie de biotehnologie din New York.

„Descoperirea variantelor genetice de protecție, cum ar fi în GPR75, oferă speranță în combaterea provocărilor globale de sănătate, la fel de complexe și răspândite ca obezitatea”, a declarat George D. Yancopoulos, președinte la Regeneron.

Descoperirea mutațiilor protectoare ne va permite să deblocăm întregul potențial al medicinei genetice.

IMC este o măsură a grăsimii corporale pe baza greutății, în raport cu înălțimea ta. Dacă ai un IMC de 30 sau mai mult, ești obez.

Se știe deja că grăsimea corporală este o „trăsătură ereditară” și că factorii genetici joacă un rol esențial în echilibrul energetic și în reglarea grăsimii corporale. Dar modul în care genele pot predispune sau proteja indivizii de obezitate nu este pe deplin înțeles.

Studii recente au arătat că 1,9 miliarde de adulți din întreaga lume sunt supraponderali (cu un IMC între 25 și 29,9) și 650 de milioane sunt obezi (cu un IMC de 30 sau mai mult).

De asemenea, se estimează că aproximativ 57% din populația adultă a lumii va fi supraponderală sau obeză până în 2030. A fi supraponderal sau obez duce la aproximativ 2,8 milioane de decese pe an, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

 

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele