05 iul. 2021 | 13:20

Atenție, români, la cardul de credit, vine cu bune și rele: cum pierzi și cum câștigi cu acest instrument

ACTUALITATE
Atenție, români, la cardul de credit, vine cu bune și rele: cum pierzi și cum câștigi cu acest instrument

Accesarea unui card de credit este soluția de avarie, care înlocuiește rapid și eficient un eventual împrumut bancar. Totuși, vine la pachet și cu o serie de dezavantaje.

Cardul de credit îți permite să efectuezi anumite cumpărături cu bani pe care nu îi deții. Vorbim despre un fel de împrumut pe care banca îl oferă, cerând în schimb niște criterii minime de eligibilitate pentru a emite cardul.

În schimb, pentru accesarea unui împrumut, lucrurile ar fi mai complicate, ai avea nevoie de un venit mai mare, de o sumă mai mare de rambursat și ar trebui să execuți anumite formalități mai sofisticate.

În cazul cardului de credit nu se întâmplă acest lucru. Poți împrumuta o sumă relativ mică de bani, rapid. Trebuie doar să îndeplinești anumite criterii. Care pot fi acestea? În funcție de bancă, e posibil să existe o limită de vârstă până la care nu ți se poate emite card de credit (în unele cazuri această limită este 21 de ani). O altă condiție ar fi să nu ai datorii raportate la Biroul de Credit și să încasezi venituri constante înregistrate la ANAF.

În baza acestor venituri, ți se va oferi o limită de descoperire de cont în baza căreia va trebui să te rezumi. În funcție de bancă, limita ta de împrumut de pe cardul de credit ar putea varia între de trei-șase ori contravaloarea salariului tău net. Pentru salariile foarte mari, băncile stabilesc un plafon standard, de obicei în jurul a câteva zeci de mii de lei.

Top 5 dezavantaje ale cardului de credit

Din nefericire, există și dezavantaje ale folosirii unei astfel de modalități de împrumut. Cea mai mare dintre ele este aceea că totalul costurilor lunare ale unui astfel de card pot depăși costurile unui împrumut obișnuit, de nevoi persoanele, din bancă.

De asemenea, un alt aspect importat este acela că, pentru majoritatea tranzacțiilor sunt incluse comisioane, care și ele îți diminuează din buget. Mai mult decât atât, la tranzacțiile care se fac în altă moneda decât în cea în care este emis cardul, de obicei, băncile percep un comision din valoarea tranzacției pentru a face conversia din valută în lei, sau invers, ceea ce poate reprezenta destul de mult în cazul unei sume mari.

Nu în ultimul rând, trebuie să știi că băncile impun niște limite în funcție de care poate fi folosită suma de pe un card de credit. Prin urmare, există limite de sold minim care trebuie să rămână în cont, un număr de tranzacții care se pot efectua zilnic, sume maxime care se pot plăti zilnic și sume maxime care se pot retrage de la bancomat.

Un alt dezavantaj ar fi acela că folosirea unor astfel de carduri de credit te pot determina să nu mai ții o evidență clară a bugetului de cheltuieli și să te afunzi foarte ușor în datorii. E simplu să cheltuiești bani pe care nu îi ai, însă, dacă nu acoperi soldul cu rata lunară respectivă, sau nu achiți toată datoria la ziua înțelegerii, riști să plătești dobânzi usturătoare.

Trebuie să mai știi că, la închirierea unei mașini sau la rezervarea de la hotel se cere și depunerea unei garanții care este blocată pe card.