25 iun. 2021 | 16:35

Descoperire astronomică uriașă: cometa imensă care traversează sistemul solar

ACTUALITATE
Descoperire astronomică uriașă: cometa imensă care traversează sistemul solar

O echipă de astronomi a descoperit o cometă gigantică care traversează sistemul solar. Obiectul spațial este numit 2014 UN271, iar cometa traversează sistemul nostru solar.

Lungimea sa este cuprinsă între 100 și 300 de kilometri, potrivit unuia dintre descoperitorii săi, brazilianul Pedro Bernardinelli de la Universitatea din Pennsylvania (SUA). Dimensiunea este atât de neobișnuită, încât experții s-au întrebat inițial dacă este vorba despre o planetă mica. Recent, astrofizicianul bulgar Rosita Kokutanikova, de la Observatorul European Sudic, a confirmat că este o cometă masivă, conform SlashGear.

Dacă mărimea sa este confirmată, este cea mai mare cometă observată în sistemul solar în timpurile moderne, pentru care există înregistrări științifice, a explicat cercetătoarea Luisa Lara, de la Institutul Andaluz pentru Astrofizică (CSIC). Faimoasa cometă Hale-Bopp, care a devenit o adevărată atracție spațială în 1997, are un diametru de 60 de kilometri. De asemenea, cometa Halley, observată în 1986, avea o lungime de 10 km.

Cometa este cea mai mare observată vreodată

Lara spune că cel mai apropiat punct din orbita UN271 din 2014 va fi la înălțimea lui Saturn în 2031. „Nimeni nu așteaptă să vadă o minge uriașă pe cer în timpul zilei”, spun astrofizicienii. Cometa provine din norul Oort, o examinare a miliardelor de obiecte înghețate care înconjoară sistemul solar ca un plic. Cometele sunt bile de gheață și stâncă, rămășițe ale originii sistemului nostru planetar de acum 4,6 miliarde de ani.

Noul obiect a fost descoperit grație Dark Energy Mapping, un proiect realizat de 400 de oameni de știință din șapte țări, pentru identificarea a sute de milioane de galaxii. Căutarea cometei a durat 20 de milioane de ore de procesare a datelor pe computer, potrivit Bernardinelli.

Datorită observațiilor cu telescopul namibian SkyGems, astronomul italian Luca Pozzi a confirmat că obiectul UN271 din 2014 are „o activitate evidentă de cometă”.

Cercetătorul amintește că tehnologia pentru detectarea corpurilor cerești a crescut în calitate, permițând în scurt timp realizări precum observarea Oumuamua, un asteroid interstelar de 200 de metri. „Acum nu ne scapă nimic. Sunt convins că vom vedea mai multe peste câteva luni. Este doar o chestiune de timp”, spune el.