24 iun. 2021 | 06:43

De ce nu este digitalizată administrația din România: ”majoritatea populației folosește device-urile doar pentru Facebook”

ACTUALITATE
De ce nu este digitalizată administrația din România: ”majoritatea populației folosește device-urile doar pentru Facebook”

Toată interacțiunea cu instituțiile din administrația României este dominată de dosarul cu șină și de copiile xerox, chiar și în 2021. Dacă vrei mai multe motive pentru care așa vom rămâne mult timp de acum înainte, au fost furnizate de prefectul Capitalei.

În ultimii ani, s-a discutat tot mai mult despre digitalizarea autorităților, atât la nivel local, cât și național. În practică, de cele mai multe ori, autoritățile nu fac decât să constate că nu s-a petrecut sau, mai trist decât atât, că nu au existat suficienți bani pentru ea.

„Administraţia în momentul de faţă este mult în urmă în acest proces de digitalizare. Nu avem încă resursele necesare, nu avem încă competenţele care să fie asimilate de personal şi aici trebuie făcut un efort semnificativ, asta ca să ajungem să folosim toate datele pe care statul le are la dispoziţie prin toate instituţiile sale, iar datele respective trebuie folosite în interesul mediului de afaceri, adică să avem toate datele de care avem nevoie la un click distanţă”, a spus Alin Stoica, miercuri, la evenimentul „Focus Bucureşti: dezvoltare urbană, economie, mobilitate”.

În 2021, se pare că nu ne vom digitaliza din cauza posibilelor amenințări informatice. „Odată cu digitalizarea se nasc noi ameninţări, am văzut foarte de curând acele atacuri cibernetice (…). Deci, în momentul în care digitalizarea are loc fără a se ţine cont de astfel de provocări, apar aceste riscuri şi atunci principala provocare este creşterea capacităţii de a gestiona aceste riscuri cibernetice, securitatea online. Pentru asta trebuie şi investiţii, trebuie şi personal calificat”, a afirmat Alin Stoica.

În final, problema ține de populație, nu de administrație. În opinia prefectului, nu suntem persoane suficient de tehnice. „Majoritatea populaţiei foloseşte device-urile doar pentru Facebook în principal şi pentru alte reţele de social media şi mai puţin pentru activităţile economice şi acolo trebuie insistat pentru ca deja populaţia să fie alfabetizată la nivel IT când iese din şcoală şi apoi educaţia trebuie să continue pe toată perioada vieţii active, pentru că este o evoluţie foarte rapidă a tehnologiei”, a menţionat Alin Stoica.

Pe de altă parte, avem programe menite să faciliteze digitalizarea, chiar dacă nu vor ajuta la nimic. „Avem măsuri concrete în programul de guvernare şi acesta e susţinut de solicitările din PNRR, avem dezvoltarea soluţiilor de finanţare prin programe operaţionale, de proiecte de smart city în oraşele din fiecare regiune, în parteneriat cu acele hub-uri de digitalizare din fiecare regiune. De asemenea, derularea de traininguri pentru toţi funcţionarii publici (…). Obiectivul final este acela de a avea un nivel minim de competenţe digitale pentru orice angajat din sistemul public”, a adăugat Alin Stoica.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele