18 iun. 2021 | 10:50

Avertisment oficial privind copiii din România. A crescut riscul sărăciei și excluziunii sociale

ACTUALITATE
Avertisment oficial privind copiii din România. A crescut riscul sărăciei și excluziunii sociale

Decizia Guvernului de a amâna majorarea alocațiilor pentru copii nu a fost primită cu încântare de opinia publică, dar nici de unele instituții oficiale.

Potrivit specialiștilor, vulnerabilitatea copiilor s-a accentuat în ultima perioadă, aceștia fiind din ce în ce mai expuși riscului sărăciei și excluziunii sociale.

Această opinie este împărtășită de Blocul Naţional Sindical (BNS), care se declară împotriva deciziei Executivului de a amâna, până în 2022, majorarea alocațiilor pentru copii.

“În 2019, rata riscului de sărăcie şi excluziune socială în rândul populaţiei sub 16 ani era de 34,6%, cea mai mare din Europa. 2020 nu a adus doar un risc imens la adresa sănătăţii populaţiei ci şi o creştere a riscului de sărăcie în rândul copiilor, acest indicator a crescut în 2020 la 36,1%.

După ce timp de 4 ani, în perioada 2016 – 2019, se reuşise menţinerea unui ritm de reducere constantă a sărăciei în rândul copiilor, în 2020 acest trend a fost din nou inversat. Rata riscului de sărăcie şi excluziune socială în rândul copiilor are o strânsă legătură cu rata abandonului şcolar. Şi la acest capitol România e ruşinea Europei şi în cazul acestui indicator înregistrându-se o creştere în 2020 fata de 2019″, susţin reprezentanţii BNS într-un comunicat de presă.

Amânarea majorării alocațiilor se bate cap în cap cu noile politici ale Ministerului Muncii

Membrii Blocului Naţional Sindical se declară împotriva strategiei guvernamentale și susțin că această decizie vine, paradoxal, fix în momentul în care Ministerul Muncii a elaborat noi politici privind combaterea sărăciei din țara noastră.

„În fapt actualul Guvern propune nici mai mult, nici mai puţin decât reducerea alocaţiilor cu 114 lei pentru copii sub 2 ani şi respectiv cei cu handicap şi cu 57 de lei pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani. Se propune ca suma aferentă creşterii alocaţiilor ce trebuia acordata în iulie a.c., să fie acordată în ianuarie 2022, iar sumele aferente creşterilor din ianuarie 2022 şi iulie 2022 să nu mai fie acordate niciodată. Această propunere este cu atât mai toxică cu cât ea este emisă în contextul în care Ministerul Muncii a elaborat deja proiectul de Strategie Naţională pentru Incluziune Socială şi Combaterea Sărăciei”, subliniază sindicaliştii BNS.

Îți amintesc faptul că președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a anunțat săptămâna aceasta că alocațiile copiilor din România vor fi majorate cu 20%, dar nu începând de anul acesta, ci din 2022. Majorarea se va aplica de la 1 ianuarie 2022, a precizat Ludovic Orban.

“De la 1 ianuarie 2022, asta este decizia in coalitie, evident cu ce amendament s-a aprobat azi, de la 1 ian 2022 vor creste cu 20% plus indexarea cu rata inflatiei, conform legii”, a declarat Ludovic Orban, la Parlament.