03 iun. 2021 | 07:12

România, țara bătrânilor muncitori: câți pensionari lucrează, câți au peste 65 de ani

ACTUALITATE
România, țara bătrânilor muncitori: câți pensionari lucrează, câți au peste 65 de ani

În contextul în care România este țara în care un om poate ieși la pensie la 45 de ani, ministrul Muncii ne-a atras atenția asupra numărului mare de pensionari care decid să reintre în câmpul muncii.

Din cauza sărăciei, a pensiilor mici sau a faptului că unii ies la pensie de la vârste foarte fragede, foarte mulți români decid să se angajeze după prima pensie. Aspectele negative ale acestei realități sunt mai multe. Tinerii nu-și mai găsesc de lucru, iar bătrânii nu se mai bucură de pensie, aproape niciodată.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmă că în România există 125.000 de persoane care au împlinit vârsta de 65 de ani şi care continuă să muncească, ea adăugând că numărul total al celor care au împlinit vârsta de ieşire la pensie şi care continuă să lucreze este de aproximativ 220.000, întrucât mulţi pensionari din sistemele speciale s-au reangajat „a doua zi”, relatează News.ro.

„Acolo unde cumulau în sistemul de stat pensie cu salariul, gândiţi-vă că se creează o supapă extraordinară de forţă de muncă bine pregătită pentru sistemul privat. Sunt oameni care preferau să lucreze la stat, cumul pensie-salariu şi care pot să meargă, din acel moment, în sectorul privat”, a declarat, miercuri seară, la Digi 24, Raluca Turcan.

Printr-un nou proiect de lege, Raluca Turcan speră că acest număr va scădea brusc, iar din câteva sute de mii de pensionari care se angajează, vom rămâne cu câteva zeci de mii.

„Mai sunt câţiva indicatori pe care încă îi analizăm, dar ce vreau să reţineţi: avem peste 65 de ani aproximativ 125.000 de persoane care vor să lucreze. Însă peste vârsta legală de pensionare, care în unele sisteme speciale este mai scăzută, avem 220.000 de oameni care muncesc. Asta înseamnă că avem pensionari mai tineri care sunt în diferite sisteme speciale şi care au ales să se reangajeze a doua zi. De aceea credem că acest proiect, care pe de o parte permite continuarea activităţi profesionale, şi pe de altă parte interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul public reprezintă un progres semnificativ”, a susţinut ministrul Muncii.

În final, românii nu vor mai avea voie să dețină funcții după 70 de ani, dar, în același timp, contributivitatea pentru anii lucraţi după vârsta legală de pensionare va fi luată în calcul în momentul calculării pensiei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele