02 iun. 2021 | 07:00

Asistența socială în România, o glumă proastă pe bani publici: câte amenzi s-au dat pentru neglijența primăriilor

ACTUALITATE
Asistența socială în România, o glumă proastă pe bani publici: câte amenzi s-au dat pentru neglijența primăriilor

În teorie, fiecare țară ar trebui să facă un efort pentru a ajuta oamenii nevoiași, cei cu salarii foarte mici, cu mulți copii, fără acces la educație sau un acoperiș sigur deasupra capului. În România, acesta este doar încă un capitol în care ne remarcăm prin neglijență.

Dacă nu îți erau suficiente problemele pe care le auzi în fiecare zi la televizor despre situația precară a unui număr masiv de români, acum poți adăuga încă un detaliu tehnic la această problemă. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a afirmat într-o intervenție televizată că asistenţa socială în România este o activitate „făcută după ureche”. Mai mult decât atât, oficialul reclamă că unele primării „condiţionează” banii daţi asistaţilor, sume care provin de la bugetul de stat, scrie News.ro.

Conform ministrului, după o lună de controale în teritoriu, au fost aplicate primăriilor amenzi de aproximativ 67.000 de lei pentru nerespectarea legislaţiei în domeniul asistenţei sociale. Declarațiile au fost făcute într-o intervenție la Antena 3 și, în același context, Turcan a spus că ”asistența socială nu este făcut de profesioniști, așa cum ar trebui”.

Asistenți sociali din România, profesioniști în cu totul alte domenii

„De multe ori (asistenţii sociali – n.r.) sunt folosiţi la primării şi pentru alte activităţi. De multe ori primăriile ignoră complet componenta de asistenţă socială şi dacă au oameni vulnerabili se gândesc la ei odată la patru ani, când au alegeri şi, eventual, condiţionând nişte bani pe care tot bugetul de stat îi suportă. Ca atare, doar după o lună de zile de controale privind asistenţa socială în România, am aplicat primăriilor amenzi de aproximativ 67.000 de lei tocmai pentru că nu reuşesc să desfăşoare această activitate cu personal calificat şi respectând legislaţia în vigoare”, a declarat Raluca Turcan.

Ca să înțelegi mai bine că până și bani pentru asistenți socială sunt numai buni de furat de către autoritățile locale, este suficient să ai în vedere ”calitatea” oamenilor responsabili de acest subiect. Conform statisticilor agregate de Ministerul Muncii, doar 80% dintre asistenții sociali din România au studii superioare. Problema și mai mare este însă că doar 30% au studii în domeniul în care activează, de parcă asistența socială se poate învăța la fără frecvență sau o poți aplica și dacă ești electronist.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele