Cifrele îngrijorătoare despre salariul minim pe economie, confirmate de Ciolacu: consecințele pe termen lung
În ultimul an, numărul celor care sunt plătiți cu salariul minim pe economie a explodat. Chiar dacă unii dintre ei mai primesc și bani în alte forme, Marcel Ciolacu atrage atenția asupra consecințelor costisitoare ale acestei realități.
Până nu demult, se vehicula că în România există aproximativ 1,4 milioane de români care sunt plătiți cu salariul minim pe economie. Din păcate, numărul lor a ajuns la 1,7 milioane de români sau aproximativ o treime dintre angajații din zona privată a României. Aceste valori au fost oferite de liderul PSD Marcel Ciolacu la finele zilei de ieri, într-o intervenție la România TV.
Marea problemă nu sunt însă salariile sau faptul că mulți dintre acei oameni se bucură în plus de bani negri sau gri. Consecința tristă este că, pe termen lung, acei oameni vor avea niște pensii derizorii.
„Salariul minim pe economie este un instrument să ajuţi oamenii apţi de muncă fără nicio calificare. Pentru aceasta este salariul minim. Este o formă de protecţie socială. A terminat un tânăr liceul, nu a luat Bac-ul, nu are nicio calificare, îl angajez cu salariul minim. Pe urmă trebuie să găseşti pârghii să stimulezi IMM-urile, companiile să îi facă o calificare omului. Meseriile în ziua de astăzi care nu necesită o calificare sunt foarte puţine. Ştiţi câţi români sunt plătiţi cu salariul minim pe economie în acest moment în sectorul privat? 1.700.000, o treime din angajaţii din zona privată a României. (…) Am folosit tot timpul şmecherii să păcălim oamenii şi când vor ajunge la pensie vom avea aceste discuţii că pensionarii nu mai rezistă, pentru că i-am păcălit şi continuă să fie păcăliţi o perioadă lungă şi să iasă cu nişte pensii derizorii”, a afirmat liderul social-democrat într-o intervenție la TV.
În opinia lui Marcel Ciolacu, salariul minim trebuie reformat, iar schimbările referitoare la acest instrument financiar trebuie introduse în Programul Național de Redresare și Reziliență – PNRR. „O astfel de reformă trebuia prinsă în PNRR, sustenabilă şi să demonstreze oamenilor că, domnilor, noi închidem un ciclu. A luat compania un tânăr care nu are calificare. Îi dai termen 12- 24 de luni să îi faci o calificare. Tu, stat, suporţi această calificare sau costurile acestei calificări şi pe urmă respectivul se încadrează peste salariul minim”, a concluzionat șeful PSD.