19 mai 2021 | 10:00

VIDEO Viitorul teleconferințelor vine de la Google și te pune în aceeași cameră cu cei dragi: cum este posibil

ACTUALITATE
VIDEO Viitorul teleconferințelor vine de la Google și te pune în aceeași cameră cu cei dragi: cum este posibil

Projecte Starline este cel mai recent proiect de la Google și funcționează ca o fereastră magică către camera în care se află o persoană dragă sau un partener de afaceri. Dintr-un punct de vedere, este un instrument de teleprezență 3D, fără holograme dubioase.

Deși au existat numeroase proiecte în acest sens, videoconferințele nu s-au schimbat radical în ultimul deceniu. Poate s-au schimbat un pic performanțele camerelor web, iar varietatea aplicațiilor din acest domeniu au făcut videochatul mai accesibil. În niciun moment nu simți însă că o persoană de la capătul firului se află cu tine în cameră.

Aceasta este o problemă pe care Google și-a propus să o rezolve prin intermediul Project Starline, un întreg set de instrumente software și hardware care se transpun într-o ”fereastră magică”. Interesant este că nu ai nevoie de nicio cască de VR, AR sau altă tehnologie pentru a bucura de acest sistem revoluționar. În schimb, este vorba de o combinație între un hardware specializat și algoritmi de ”computer vision” pentru a-ți aduce pe un ecran special un om ce pare să fie în aceeași cameră cu tine.

Nivelul de realism este amplificat și de faptul că imaginea omului din fața ta este în dimensiune reală, afișată în 3D. ”Pentru a face această experiență posibilă, aplicăm experiența noastră în viziune computerizată, rețele neurale, audio spațial și compresie în timp real.”, explică Clay Bavor de la Google într-o postare de pe blogul oficial al companiei. ”Am dezvoltat de asemenea un ecran revoluționar care creează sentimentul de volum și profunzime ce poate fi experimentat fără nevoia de ochelari sau headset-uri adiționale.”, a adăugat el.

Din câte se pare, avantajul ecranului cu pricina ține de modul în care afișează reflexii și umbre, tocmai pentru a spori gradul de veridicitate al interacțiunii. Practic, nu ai sentimentul că te uiți la un ecran, iar aici stă magia. Momentan, nu este foarte clar dacă Starline va deveni un produs comercial, dar pare o construcție destul de elaborată și precisă la capitolul particularități tehnice.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele