13 mai 2021 | 12:00

Un „robot” a învățat să tasteze pe telefon fix cum o faci tu ca om

ACTUALITATE
Un

Oricât de mult ne-am obișnuit cu ele, pentru mulți dintre noi, chiar și cu experiență, e greu de tastat pe ecranele tactile. Deoarece nu putem simți tastele pe un smartphone, ne bazăm pe simțul vederii pentru a ne deplasa degetele în locurile potrivite și pentru a verifica erorile, o combinație de sarcini care este dificil de realizat simultan.

Pentru a înțelege cu adevărat modul în care oamenii tastează pe ecranele tactile, cercetătorii de la Universitatea Aalto și Centrul Finlandez pentru Inteligență Artificială (FCAI) au creat primul model de inteligență artificială care prezice modul în care oamenii își mișcă ochii și degetele în timp ce tastează.

Modelul AI poate simula modul în care un utilizator uman ar introduce orice propoziție pe orice design de tastatură. Face erori, le detectează – deși nu întotdeauna imediat – și le corectează așa cum ar face oamenii. Simularea prezice, de asemenea, modul în care oamenii se adaptează la circumstanțe alternative, cum ar fi modul în care stilul lor de scriere se schimbă atunci când încep să utilizeze un nou sistem de corecție automată sau un nou design de tastatură.

Cum ne ajută AI să folosim un smartphone mai ușor

„Anterior, tastarea pe un ecran tactil a fost înțeleasă în principal din perspectiva modului în care se mișcă degetele noastre. Metodele bazate pe AI au ajutat să arate o nouă perspectivă asupra acestor mișcări: ceea ce am descoperit este importanța de a decide când și unde să privim. Acum, putem face predicții mult mai bune cu privire la modul în care oamenii tastează pe telefoanele sau tabletele lor”, spune Dr. Jussi Jokinen, care a condus lucrarea.

Acum că au o simulare realistă a modului în care oamenii tastează pe ecranele tactile, ar trebui să fie mult mai ușor să optimizeze designurile tastaturii pentru o tastare mai bună – adică mai puține erori, tastare mai rapidă și, cel mai important, mai puțină frustrare, explică Jokinen.

Studiul pune bazele dezvoltării unor soluții mai bune și chiar personalizate de introducere a textului

În plus față de prezicerea modului în care o persoană ar tasta, modelul este, de asemenea, capabil să țină cont de diferite tipuri de utilizatori, cum ar fi cei cu deficiențe motorii, și ar putea fi utilizat pentru a dezvolta tipare sau interfețe concepute având în vedere aceste grupuri. Pentru cei care nu se confruntă cu anumite provocări, poate deduce din stilurile de scriere personale – observând, de exemplu, greșelile care apar în mod repetat în texte și e-mailuri – ce tip de tastatură sau sistem de corecție automată ar servi cel mai bine utilizatorului.

Abordarea nouă se bazează pe cercetările empirice anterioare ale grupului, care au oferit baza pentru un model cognitiv. Cercetătorii au produs apoi modelul generativ capabil să tasteze independent. Lucrarea a fost realizată ca parte a unui proiect mai amplu privind AI interactiv la Centrul Finlandez pentru Inteligență Artificială.

„Am dat modelului aceleași abilități și limite pe care le avem noi, ca oameni. Când i-am cerut să tasteze eficient, a descoperit cum să folosească cel mai bine aceste abilități pe un smartphone”, spune Jokinen.