13 mai 2021 | 10:57

Și-a atins Elon Musk scopul? Care-i explicația din spatele anunțului Tesla de a renunța la Bitcoin

ACTUALITATE
Și-a atins Elon Musk scopul? Care-i explicația din spatele anunțului Tesla de a renunța la Bitcoin

Elon Musk a anunțat că Tesla nu mai accepta plăți în Bitcoin. Se întâmplă extrem de repede de la momentul în care constructorul a anunțat decizia, ceea ce ridică multe semne de întrebare.

Prin luna martie, Tesla făcea anunțul care era anticipat de mulți analiști: spunea că va accepta Bitcoin la achiziția modelelor produse de constructor. Cum spuneam, anunțul nu avea să uimească pe toată lumea, ba chiar era anticipat după investiția făcut de Elon Musk la începutul anului.

Atunci, Tesla a decis să cumpere Bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari. Era o investiție uriașă care transmitea în piață mesajul că Musk crede cu adevărat în viitorul criptomonedelor. De altfel, după acea investiție și după anunțurile ce au urmat, valoarea celei mai cunoscute criptomonede a crescut constant.

Nu greșești foarte tare dacă spui, spre exemplu, că Musk a cumpărat Bitcoin și apoi a făcut tot posibilul pentru a umfla artificial valoarea criptomonedei.

Dar iată că decide acum să nu mai accepte plăți în Bitcoin. Și valoarea s-a prăbușit, cum era normal.

Începutul și (posibil) sfârșitul unei povești de dragoste?

Ca să pui în context toată relația de dragoste dintre Musk și criptomonede, trebuie să te întorci la începutul anului. Se întâmpla în luna februarie, când șeful constructorului auto american de mașini electrice oferea un impuls extrem de puternic criptomonedelor.

Musk anunța că a cumpărat Bitcoin în valoare de un miliard și jumătate de dolari și nu doar atât.  Investiția de 1,5 miliarde a mai fost însoțită și de anunțul potrivit căruia compania ar putea accepta pe viitor plăți în această criptomonedă (ceea ce avea să devină oficial ulterior).

Prin acea investiție, Tesla devenea cea mai mare firmă listată la bursă care investește în cea mai cunoscută criptomonedă. Ce încredere mai mare putea oferi unei piețe care are nevoie fix de încredere?

Ce a urmat a fost evident. Musk a urmărit profitul și, prin mai multe postări și referiri la Bitcoin, șeful Tesla a făcut tot posibilul să umfle valoarea criptomonedei. La un moment dat, și-a schimbat chiar și secțiunea BIO de pe Twitter, unde a adăugat hasthtag-ul #bitcoin.

Achiziții cu Bitcoin, dar nu chiar în orice condiții

La o lună distanță de la investiția anunțată, Musk a mai pus o cărămidă la fundația pieței criptomonedelor. A spus că acceptă plăți în Bitcoin pentru achiziția unei mașini. Niște oameni mai atenți la rubrica Termeni și Condiții, pe care nu o citește mai nimeni, au atras imediat atenția că trebuie să fii foarte atent.

Mai exact, chiar constructorul american recunoștea că e o prostie să-i cumperi mașinile cu Bitcoin.

Producătorul recunoștea, poate sub formă de disclaimer, că piața Bitcoin e extrem de volatilă. Adică un Bitcoin poate valora azi 50.000 de dolari, să zicem, și mâine se poate duce la 10.000 de dolari. Cu alte cuvinte, dacă ai cumpărat azi o Tesla cu un Bitcoin, mâine o poți cumpăra cu 5 Bitcoin.

Un gest inteligent și precaut

Producătorul a fost de la început mai inteligent și mai adaptat la vremuri și s-a asigurat că nu pierde din această volatilitate a pieței. Mecanismul era simplu; Tesla îți vindea mașina la prețul ei în dolari, tu având posibilitatea să plătești echivalentul în Bitcoin. Iar acel echivalent e valabil doar pentru o scurtă perioadă de timp – un sistem numit de constructor “Bitcoin Price Window”.

Cu alte cuvinte, dacă rezervai azi și ți se stabilea echivalentul prețului mașinii în Bitcoin, mâine valoarea putea să se schimbe și să pui mai mult sau mai puțin.

Nu e clar câți oameni au plătit cu Bitcoin pentru a-și cumpăra Tesla. Dar e clar acum că n-a durat foarte mult.

Și-a atins Musk scopul?

Acum, să vedem și ce s-a întâmplat pe parcursul acestor luni în care Tesla a curtat și chiar a cucerit Bitcoin pentru scurtă vreme.

Cum spuneam, după investiția de 1,5 miliarde de dolari, trecând prin anunțul acceptării Bitcoin la achiziția mașinilor producătorului de electrice și până la anunțul venit acum, de renunțare la acest plan, s-au întâmplat câteva lucruri. Postări, afirmații, referiri și multe alte acțiuni ale lui Musk prin care a încercat să facă tot posibilul pentru a-și justifica investiția.

Și planul i-a reușit.

Pentru Tesla, acea investiție a fost o oportunitate foarte bună pentru a-și plasa rezervele cash și pentru a le accesa imediat la nevoie.  Tesla a știul că evoluța Bitcoin se bazează doar pe încrederea oferită acestui tip de activ digital. Dacă există interes, valoarea crește. Dacă nu, se prăbușește.

Decizie pregătită

Compania n-are de ce să se plângă și nu pierde nimic după ultimele luni, ba din contră. După primul trimestru, cifrele arată că investiția de 1,5 miliarde de dolari a adus companiei un impact pozitiv de 101 milioane de dolari la profitabilitate.

Per total, profitul pe primele trei luni ale anului a urcat la 438 de milioane de dolari, de la 16 milioane anul trecut, scrie CNN. 

Ieșirea din acest joc n-a fost chiar bruscă, ba chiar anunțul referitor la faptul că nu se mai acceptă Bitcoin la cumpărarea unui model Tesla a părut pregătit.

Musk a început prin a îngropa Dogecoin, la SNL, o declarație care pare acum teaser pentru anunțul ce a urmat. Șeful companiei americane a jucat, în cunoscuta emisiune americană, rolul unui expert financiar care încerca să explice oamenilor obișnuiți ce înseamnă banii digitali, precum Bitcoin.

Concluzia momentului a fost ”Yeah, it`s a hustle” (Da, e o combinație).

Mai concret de atât nici că se putea.

Ce spune Tesla despre ieșirea din joc

Răspunsul oficial ar fi următorul: grija pentru mediu. Mai exact, compania susține că a conștientizat (abia acum, serios?!) impactul pe care-l are asupra mediului minarea criptomonedelor. Sistemul e unul energofag, consumă extrem de multă energie.

Anunțul a venit, cum altfel, pe Twitter – chiar de la Elon Musk.

„Tesla a suspendat cumpărarea de vehicule folosind Bitcoin. Suntem îngrijorați de creșterea rapidă a folosirii combustibililor fosili pentru mineritul de Bitcoin și pentru tranzacții, mai ales de cărbune, care are cele mai rele emisii dintre toți combustibilii. Criptomonedele sunt o idee bună din multe puncte de vedere și credem că au un viitor promițător, dar nu pot să vină la un cost uriaș pentru mediu. Tesla nu va vinde niciun Bitcoin și intenționăm să îi folosim în tranzacții imediat ce mineritul trece la energie mai sustenabilă. De asemenea, ne uităm la alte criptomonede care folosesc mai puțin de 1% din energia pe care o consumă Bitcoin la o tranzacție” – postare Twitter, Elon Musk.

Doar că și această declarație înseamnă mai mult decât pare la prima vedere.

O ieșire elegantă

Analiștii o văd drept o încercare a companiei de a-i impresiona pe investitorii care sunt concentrați pe schimbările climatice și pe sustenabilitate. Cu alte cuvinte, Tesla face mașini prietenoase cu mediul, dar poluează prin acordarea unei atenții deosebite criptomonedelor. E undeva o ruptură logică și, ce să vezi, constructorul s-a gândit să o repare fix după ce a marcat profit din acest joc.

Îngrijorările legate de mediu atunci când vine vorba de Bitcoin sunt justificate, e adevărat.

Minarea se face cu ajutorul unor computere extrem de performante care concurează între ele pentru a rezolva puzzle-uri matematice complicate și pentru a găsi noi combinații eligibile în blockchain. Este un proces care consumă extrem de multă energie generată de combustibili fosili, în special cărbune.

China, spre exemplu, ar fi responsabilă de aproximativ 75% din minarea de bitcoin la nivel mondial. Ar fi de remarcat, așadar, că Tesla a reușit să găsească explicația perfectă pentru ieșirea din joc.

Nu e clar dacă Tesla va mai cocheta sau nu piața criptomonedelor – Bitcoin sau orice altceva, deși anunțul de pe Twitter lasă loc de așa ceva.

Dar e clar că a făcut-o până acum bine, în favoarea companiei. Ar putea fi o lecție pentru mulți.