12 mai 2021 | 06:52

Cât ne costă ”abilitatea” statului român de a calcula prost pensiile: tribunalul le dă tot timpul dreptate

ACTUALITATE
Cât ne costă ”abilitatea” statului român de a calcula prost pensiile: tribunalul le dă tot timpul dreptate

Foarte mulți români câștigă procese costisitoare cu statul român pentru că le-a fost calculată greșit pensia. În acest fel, ineficiența aparatului birocratic ne costă pe toți, iar procesele cu pricina sunt câștigat aproape de fiecare dată de către pensionari.

Într-o intervenție la Realitatea Plus, ministrul Muncii a atras atenția asupra unei realității foarte triste legate de banii pe care îi plătește statul român pentru inabilitatea de a calcula corect o pensie. Mai mult decât atât, banii cu pricina vin buzunarele noastre. Conform calculelor realizate de Raluca Turcan, țara noastră a achitat aproximativ 50 de milioane de lei în ultimii cinci ani doar pentru asistență juridică în dosarele deschise în instanțe de către pensionarii care reclamă că nu li s-a calculat corect pensia.

Partea tristă este că săracii românii care dau în judecată statul au dreptate. Au fost furați, în proporție de cel puțin 80%. Acesta este procentul celor care câștigă atunci când dau în judecată autoritățile române pe subiectul calculării pensiei. De cele mai multe ori, nu li se iau în calcul toți factorii de contributivitate.

”În ultimii cinci ani, România şi românii au plătit 50 de milioane de lei doar pentru asistenţa juridică a dosarelor pierdute în instanţă de către statul român în procese deschise de către pensionari. 50 de milioane de lei în ultimii cinci ani. Doar anul trecut, într-o perioadă de criză, am plătit 10 milioane de lei asistenţă juridică. Această cifră demonstrează de fapt că un număr foarte mare de pensionari în momentul de faţă se află în situaţia, cu toate că au dosarele depuse la Casele de Pensii, să se ducă în instanţă şi să aibă câştig de cauză că în calculul pensiei nu s-au luat toţi factorii de contributivitate”, a afirmat Raluca Turcan, marţi seară, la Realitatea Plus.

De cele mai multe ori, nu a fost luat în calcul acordul global, orele suplimentare sau plata cu ora, iar pensionarii ajung să reclame această realitate în instanță. Conform ministrului, în judeţul Covasna, 705 dintre pensionarii care şi-au cerut în instanţă drepturile au câştigat, Turcan subliniind că există şi judeţe în care au câştigat ”în proporţie de 90%”, mai ales în judeţele puternic industrializate.

Aceste statistici îngrijorătoare au fost făcute publice cu scopul de a atrage atenția asupra importanței recalculării pensiilor în România. Procesul trebuie ”să fie dus la bun sfârșit”. ”Aş spune că media, nu am evidenţa finală, este undeva în jur de 80% dintre cei care se adresează instanţei, deci 80% dintre pensionarii care dau în judecată statul pentru recalcularea pensiilor pe bază de contributivitate câştigă”, a explicat ministrul.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele