Acest startup efectuează experimente anti-îmbătrânire pe pacienții cu demență. De ce este controversată această terapie genică
Elizabeth Parrish, CEO-ul unui startup de biotehnologie numit BioViva, a anunțat recent că șase pacienți cu demență au călătorit în Mexic, astfel încât compania să le poată injecta o terapie genică anti-îmbătrânire.
Parrish – care a declarat pentru STAT News că s-a injectat de peste o sută de ori cu o terapie genetică experimentală după propriul design – a spus că pacienții cu demență au fost recrutați și tratați în 2019 cu un vector similar de terapie genetică menită să extindă telomerii.
„Puterea tehnologiei este aici. Pur și simplu nu suntem capabili să o valorificăm, deoarece nimeni nu este capabil să strângă bani pentru a obține aceste medicamente regenerative în studiile clinice”, a declarat Parrish pentru STAT.
În opinia ei, îmbătrânirea este o boală care are nevoie de tratament ca oricare alta, așa că încearcă să înceapă cu câmpul de tratament anti-îmbătrânire, pe care îl consideră flagrant și împovărat de o reglementare inutilă.
De ce este controversată această terapie genică
Telomerii, secvențe genetice la capetele cromozomilor, sunt adesea folosiți ca un proxy pentru îmbătrânirea și sănătatea celulară, deoarece aceștia se descompun treptat pe măsură ce trece timpul, moment în care celulele își pierd capacitatea de a se replica. Acest lucru le face să fie o țintă comună pentru tratamentele de longevitate – și, în viziunea lui Parrish, o țintă pentru inversarea sau întârzierea demenței și Alzheimerului.
Dar această terapie vine cu întrebări destul de alarmante. De exemplu, BioViva a lucrat cu cercetătorii pentru a dezvolta vectori de editare genică pentru animale, dar rămâne neclar unde și cum le-au asigurat pe cei orientați spre om. O complicație suplimentară a problemei este faptul că BioViva spune că a experimentat pe pacienții cu demență – un grup deosebit de vulnerabil – evitând în mod deliberat supravegherea reglementară.
Datele clinice lipsă, sursele care vorbesc în cercuri și rapoartele conflictuale pun sub semnul întrebării validitatea și chiar realitatea tratamentelor, conform investigației STAT, care are experți în domeniul în cauză.
„Tot ceea ce văd indică faptul că părțile implicate nu efectuează un studiu clinic credibil cu măsuri de protecție adecvate”, conform site-ului bioeticianului Leigh Turner al Universității din Minnesota.
BioViva este susținută, în parte, de oamenii de știință proeminenți, inclusiv de renumitul genetician de la Harvard și pionierul de editare a genelor George Church. Dar, în timp ce Church a spus că a oferit informații științifice BioViva – și că crede că tratamentele cu telomeri sunt aproape pregătite pentru oameni – el nu avea nicio idee că compania experimentează deja pe oameni.