Amenințările cu moartea pe Facebook, ale unui membru AUR, anchetate: consecințe pentru comportamentul online
Membrii partidului AUR au fost de mai multe ori asociați cu un comportament extremist, xenofob, încărcat de ură și promotor de conspirații. Cu un pic de noroc, astfel de manifestări ar putea fi pedepsite și în România.
Alexandru Muraru este Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei. Din aceast poziție, a făcut o solicitare ca Poliția și autoritățile judiciare să ia măsurile legale împotriva unui reprezentant AUR care în luna februarie a acestui an a publicat pe Facebook o listă cu ”trădătorii de patrie”. În opinia autorului, respectivii intelectuali trebuie executați dacă ar fi reintrodusă pedeapsa capitală în România.
Inițiativa lui Muraru de a demara o investigație a fost desprinsă dintr-un comunicat transmis duminică de reprezentantul special al Guvernului. Argumentul din spatele solicitării adresate poliției este simplu. Un membru AUR a publicat pe o rețea de socializare, un spațiu public, conform deciziilor instanțelor judecătorești, o listă cu intelectuali publici, politologi, jurnaliști, istorici și cercetători pentru care solicită ”pedeapsa cu moartea”.
În opinia lui Muraru, acest este doar un caz din multele din ultima perioadă în care discursul extremist este promovat în spațiul public, ceea ce reprezintă o amenințare la adresa drepturilor și libertăților câștigate în ultimii 30 ani.
”Există un principiu valabil de când lumea: foarte puțini pot să facă foarte mult rău. În momente de criză, cum a fost al doilea război mondial, de exemplu, nu majoritățile pașnice au făcut diferența, ci grupurile fanatizate și ideologizate care au promovat ura și intoleranța. E greu să lupți cu fanatismul pentru că nu e vorba de rațional, ci de o ură aproape mistică. Dar e important ca la nivel public să existe o condamnare a manifestărilor extremiste, să existe linii de demarcație morale. România a făcut progrese mari în ultimii ani în privința combaterii xenofobiei, antisemitismului, negaționismului și altor forme de extremism prin inițiative legislative și instituționale.