15 apr. 2021 | 18:18

Descoperire uimitoare: „Orașul antic al morților” descoperit pe o insulă. Cu ce schimbă acest lucru o parte importantă din istorie

ACTUALITATE
Descoperire uimitoare: „Orașul antic al morților” descoperit pe o insulă. Cu ce schimbă acest lucru o parte importantă din istorie

Un „oraș al morților” vechi de o mie de ani a fost descoperit pe o insulă, Corsica, de către arheologii francezi. Au fost descoperite 40 de morminte din prima jumătate a mileniului.

Corpurile, care erau depozitate într-un fel de borcane mari, în Africa de Nord, se aflau în ceea ce se numește o necropolă – greacă pentru orașul morților. Din cauza numeroaselor civilizații diferite care au condus Corsica, experții nu au putut identifica exact când au fost îngropați locuitorii, dar artefactele indică faptul că ar putea fi de origine romană.

Descoperirea a fost făcută în satul pescăresc Ile-Rousse, pe coasta de vest a regiunii Corsica, de către arheologii de la Institutul Național Francez de Cercetări Arheologice Preventive (INRAP). Orașul a fost fondat la mijlocul secolului al XVIII-lea, dar săpătura arată vechii locuitori din zonă, care a fost ocupată de mai bine de șase mii de ani. Până acum, „indicațiile arheologice ale ocupațiilor anterioare erau rare și fragmentare”, potrivit INRAP.

Indiciile necropolei au fost descoperite pentru prima dată la începutul anului 2019, când au fost descoperite mai multe morminte, dar la începutul acestui an au fost găsite alte câteva zeci, cu „o mare diversitate în stilul lor arhitectural”. Cercetătorii au găsit amfore, care erau de obicei utilizate să mențină lichide precum uleiul sau vinul, din nordul Africii în Marea Mediterană, în secolul al IV-lea.

Orașul antic „al morților” descoperit pe insulă a uimit arheologii

Dar, în loc să fie folosite pentru transport, acestea par să fi fost „recipiente pentru decedați”, adăpostind atât adulți, cât și copii. Au fost 40 de săteni decedați, descoperiți în total, între secolele al III-lea și al VI-lea, în pământul din spatele bisericii parohiale din Ile-Rousse, Biserica Neprihănitei Zămisliri.

Cercetătorii încă excavează două situri de 6.500 de metri pătrați în centrul orașului. Unele dintre morminte au fost, de asemenea, acoperite cu lut de teracotă, care a fost de obicei folosit ca plăci de acoperiș în arhitectura romană. Dar cercetătorii spun că este încă necesară o analiză suplimentară pentru a identifica identitățile decedaților.

INRAP recunoaște că romanii au ocupat zona Ile-Rousse în perioada în care au fost datate recipientele, dar a declarat că, mai târziu, coloniștii, precum vizigoții, ar fi putut să le folosească după plecarea romanilor. În primul mileniu, Corsica a avut o serie de civilizații care și-au ocupat țărmurile, deoarece insula a fost un avanpost strategic util pentru orice națiune care încearcă să controleze Marea Mediterană.

Insula a trecut de la cartaginezi, la romani, la vizigoți, la vandali, la stăpânirea ostrogotă, înainte de a fi absorbită în Imperiul Bizantin în 536 d.Hr. „Deși se credea că zona era în mare parte pustie, descoperirea necropolei Corsica impresionant populate ridică posibilitatea ca densitatea populației din zonă la mijlocul primului mileniu să fie mai mare decât se credea”, a declarat INRAP.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele