Arabii apelează la Elon Musk, să ajungă pe lună: proiectul incredibil, mai repede decât ai crede
La mijlocul secolului trecut, cursa pentru a ajunge pe lună se dădea între SUA și Rusia. Acum, țări precum Emiratele Arabe Unite au ambiții similare.
Elon Musk, prin intermediul companiei sale Space X, va fi partenerul arabilor din Emirate pentru a ajunge pe lună. În timp ce noi asociem EAU cu Dubai sau Abu Dhabi, în curând, s-ar putea să le asociem cu explorarea spațiului într-o manieră fascinantă.
Emiratele Arabe Unite vor trimite în 2022 pe lună un rover pentru a explora locuri în care, până la această oră, roboți trimiși de oameni nu au ajuns încă. Pentru a concura cu superputerile de pe mapamond, Emiratele își construiesc un program spațial consistent, iar aceasta este doar cea mai nouă etapă. Au trimis deja un om în spațiu, au lansat cu succes o sondă către Marte și ar vrea să construiască o colonie pe ”Planeta Roșie” până în 2117. Roverul va fi trimis cu ajutorul unei companii japoneze, dar va fi construit de cercetători din Emirate.
Numele roverului destinat pentru explorarea Lunii este Rashid, iar programul spațial al Emiratelor Arabe Unite se pare că merge atât de bine încât acesta va ajunge mai repede pe suprafața astrului. Oficialii din EAU spuneau toamna trecută că în 2024 vor lansa misiunea, iar rover-ul va avea 10 kg și va dispune de o mulțime de camere video super-performante. Acum, discutăm de aceeași inițiativă planificată pentru 2022.
Ce s-a schimbat între timp este parteneriatul cu compania japoneză iSpace, cu scopul materializării misiunii. iSpace va utiliza o rachetă Falcon 8 de la SpaceX pentru a trimite roverul pe Lună. Racheta se va lansa din Florida, Statele Unite ale Americii.
Țara arabă spune că roverul va fi produs în Emirate, iar anunțul este încă o dovadă că șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum nu glumește când este vorba de programul spațial. Acest anunț vinde după ce, în iulie, Emiratele Unite au trimis o sondă care a ajuns în februarie la planeta Marte și a trimis imagini.
Partea drăguță a inițiativei este că arabii și-au dat seama că ar fi stupid să dezvolte tehnologii de la zero pentru explorarea spațiului, când le pot cumpăra. Chiar și așa, deși cei din EAU au apelat la țările cu experiență, ei vor să creeze o generație de cercetători performanți, iar una dintre condițiile puse de guvern a fost ca naveta să nu fie cumpărată, ci construită și de oameni din Emirate, astfel că aceștia au lucrat ”cot la cot” cu americanii.