Impozitul care sperie toate multinaționalele: ar putea deveni global, iar argumentele sunt serioase
Paradisurile fiscale ar putea deveni de domeniul trecutului, dacă o inițiativă a administrației americane condusă Joe Biden se va reflecta într-un impozit minim global pentru multinaționale.
De foarte mulți ani, faptul că multinaționalele își mută banii dintr-o țară în alta reprezintă o problemă foarte serioasă. Este ofensator faptul că Apple, de exemplu, își desfășoară toată activitatea de cercetare și dezvoltare în SUA, dar majoritatea banilor produși sunt găzduiți în Irlanda, pentru că impozitul este mai mic.
Pe marginea acestui subiect, în urmă cu câteva zile, a susținut un discurs foarte serios doamna Janet Yellen, secretarul american al Trezoreriei. Din această poziție, oficialul administrației Biden a adus mai multe argumente pentru care impozitul minim global ar trebui să devină obligatoriu. Astfel, multinaționalele nu vor mai căuta să sară dintr-o țară în alta pentru doi lei.
„Împreună, putem utiliza un impozit minim global pentru a ne asigura că economia mondială înfloreşte pe o bază mai egală în domeniul corporaţiilor multinaţionale şi pentru stimularea inovaţiilor, a creşterii economice şi prosperităţii”, a declarat Janet Yellen, potrivit publicaţiei „The Hill”, la un eveniment virtual organizat de Consiliul pentru Afaceri Globale din Chicago.
În prima fază, Secretarul american al Trezoreriei a precizat că Administraţia Joseph Biden vrea să pună capăt „cursei” impozitelor corporative pe plan mondial prin colaborarea cu alte ţări din cadrul Grupului naţiunilor dezvoltate şi emergente G20 pentru un acord asupra unei cote minime de impozitare la nivel mondial. Același argument urmează să fie expus în reuniunile de primăvară ale Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional.
„Competitivitatea se referă mai mult la modul în care companiile care au sedii centrale în SUA se descurcă în raport cu alte companii în eforturile de fuziuni şi achiziţii la nivel mondial. Trebuie să ne asigurăm că guvernele au sisteme fiscale stabile care să genereze venituri suficiente pentru investiţii în bunuri publice esenţiale şi pentru a răspunde crizelor, trebuie să ne asigurăm că toţi cetăţenii asumă în mod corect povara finanţării guvernelor”, a argumentat Janet Yellen.
Inițiativa formulată de secretarul Trezoreriei, cea mai importantă și puternică instituție monetară din SUA, vine la câteva săptămâni după ce președintele Joe Biden a propus o serie de măsuri fiscale pentru corporații. Acestea ar urma să genereze aproximativ 2000 de miliarde în următorii 15 ani, utilizabili pentru modernizarea infrastructurii.
Conform planului formulat de președinte, taxa corporativă în SUA ar urma să fie majorată de la 21% la 28%, iar impozitul minim pentru profiturile obţinute în străinătate de companiile americane ar urma să ajungă la cota de 21%. Administraţia de la Washington pregăteşte şi măsuri pentru a împiedica firmele să transfere sedii şi locuri de muncă în afara SUA.