07 apr. 2021 | 16:00

Cercetătorii testează pe oameni un vaccin universal. Ar putea fi eficient contra SARS-CoV-2, dar și contra unei simple răceli

ACTUALITATE
Cercetătorii testează pe oameni un vaccin universal. Ar putea fi eficient contra SARS-CoV-2, dar și contra unei simple răceli

Imaginează-ți cât de diferit ar fi trecut ultimul an din viața noastră dacă am fi avut deja un vaccin care să prevină SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă COVID-19.

Aceasta este ceea ce oamenii de știință vor să facă, până data viitoare când un coronavirus periculos va intra din nou în viețile noastre. Mai multe echipe de cercetători din diferite instituții lucrează la vaccinurile universale împotriva coronavirusului, relatează New Scientist, iar experimentele clinice pe voluntari umani ar putea începe chiar în acest an.

Dacă funcționează, aceste vaccinuri ar putea proteja oamenii împotriva COVID-19, precum și a altor coronavirusuri, cum ar fi SARS, MERS și chiar unele dintre virusurile care cauzează răceala comună.

Un vaccin universal ar fi eficient nu doar contra SARS-CoV-2

Conserv Bioscience, o companie de biotehnologie cu sediul în Regatul Unit, a dezvoltat și este gata să înceapă un vaccin ARNm, despre care CEO-ul Kimbell Duncan a declarat că ar trebui să protejeze împotriva întregului spectru de coronavirusuri.

Scopul final, a spus Duncan, este de a dezvolta un rapel care poate fi administrat la fiecare câțiva ani pentru a preveni viitoarele pandemii. Alți cercetători, precum epidemiologul Facultății de Medicină a Universității din Carolina de Nord, Ralph Baric, lucrează și la propriile lor vaccinuri.

Acesta este un obiectiv ambițios, dar și destul de dificil. Coronavirusurile împărtășesc unele asemănări, cum ar fi așa-numitele proteine spike, care le ajută să infecteze și să invadeze celulele țintă. Dar un vaccin universal ar trebui să găsească un aspect al coronavirusurilor care nu este doar identic sau cel puțin foarte asemănător la nivel general, ci și crucial pentru supraviețuire.

Oamenii de știință vorbesc despre vaccinurile universale împotriva coronavirusului de ani de zile, potrivit New Scientist, așa că există unele progrese în acest sens. Dar debutul pandemiei COVID-19 a făcut problema mult mai urgentă.

„Este foarte ușor să ne imaginăm tulpini de coronavirus foarte patogene, cu o rată de mortalitate de 10-15%, care sunt aproape la fel de transmisibile ca și COVID-19”, a declarat Baric pentru New Scientist. „Există o amenințare serioasă și trebuie, cu adevărat, să îi acordăm atenție”.