Vaccinul anti-Covid ar putea fi anual: cât de mult te protejează împotriva infectării

Vaccinul anti-Covid ar putea fi anual: cât de mult te protejează împotriva infectării

Chiar dacă au trecut mai multe luni de la începutul campaniei globale de vaccinare împotriva noului coronavirus, există în continuare numeroase întrebări legate soluțiile actuale de imunizare.

Mai mulți cercetători au înaintat deja ipoteza conform căreia vaccinul împotriva Covid-19 ar putea deveni unul care să-ți fie administrat anual. Motivul ar putea avea legătură cu faptul că noi tulpini ale virusului sunt descoperite la diverse intervale de timp. Din acest punct de vedere, ar putea semăna cu vaccinul anti-gripal. 

Informațiile pe marginea acestui subiect au ajuns online în contextul în care compania Moderna testează o nouă versiune a vaccinului său împotriva coronavirus. Acesta este testat pe aceleași persoane care au participat și la studiile clinice anterioare.

Noul vaccin ar trebui să te protejeze când vine vorba de o nouă formă a virusului, mai contagioasă. Ian Haydon se află printre cei care au primit practic a treia doză de vaccin de la Moderna, deși utilitatea reală a noului vaccin este una relativă.

„Nu este clar dacă această nouă versiune modificată a vaccinului va fi chiar necesară”, a declarat Haydon citat de CNN. Varianta împotriva căreia s-a vaccinat bărbatul este B.1.351 din Africa de Sud. Printre efectele adverse pe care le-a resimțit după vaccinare s-au numărat febră, frisoane, puțină greață, dureri de cap.”

Imunologii spun că acesta este un semn că sistemul imunitar răspunde la vaccin, deși persoanele care nu raportează simptome dezvoltă, de asemenea, un răspuns imunitar, astfel încât simptomele nu par să sugereze că cineva are un răspuns mai bun decât cineva care nu dezvoltă febră.

În ceea ce privește imunitatea obținută prin vaccinarea cu serurile actuale disponibile pe piață, aceasta pare să depășească jumătate de an. Imunologul Scott Hensley, expert în vaccinuri la Universitatea din Pennsylvania, consideră că din studiile de până acum reiese imunitatea s-ar putea să dureze mai mult de 6 luni.

Important este că anticorpii generați de vaccinurile cu ARN Mesager sunt foarte mulți. De asemenea, vaccinurile au determinat organismul să producă celule imune cunoscute sub numele de celule T și celule B care pot menține apărarea timp de ani de zile.

„Răspunsurile la anticorpi provocate de aceste vaccinuri ARNm sunt incredibil de ridicate. Ceea ce știm din modelele animale cu alte vaccinuri ARNm care au fost testate anterior e că acele răspunsuri la anticorpi sunt incredibil de longevive și nu scad în timp”, a adăugat Hensley, al cărui laborator testează vaccinuri experimentale cu ARNm de ani de zile. În trecut, aceasta a fost folosită în dezvoltarea de vaccinuri împotriva gripei, virusului Ebola sau Zika.

Imunitatea de cel puțin șase luni a fost confirmată și de către cercetătorii de la Pfizer, deșiar putea fi semnificativ mai mare decât atât. „Suntem încântați că putem spune acum cu fermitate că va dura cel puțin 6 luni. Asta putem spune acum, dar procesul de analiză al protecției este în curs”, a spus epidemiologul John Segreti, director medical la Rush Medical College, Chicago.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: