05 apr. 2021 | 18:45

Se apropie sfârșitul pandemiei. Dar nu stabili încă o dată pentru prima petrecere după mai bine de un an

ACTUALITATE
Se apropie sfârșitul pandemiei. Dar nu stabili încă o dată pentru prima petrecere după mai bine de un an

„După ce s-a terminat pandemia” trebuie să fie una dintre cele mai frecvent pronunțate fraze din 2021. Suntem cu siguranță toți “vinovați” de acest tip de optimism, așteptând ziua când putem urca într-un avion, să luăm cina cu prietenii și să ne îmbrățișăm cu cei dragi. Se apropie sfârșitul pandemiei?

În ultimele luni, toate guvernele au dezvăluit planuri în mai mulți pași pentru a combate cel de-al treilea val al virusului. Campania de vaccinare este în desfășurare, dar în aceeași măsură sunt și protestele oamenilor care nu înțeleg că mai trebuie să avem răbdare.

Privind spre sfârșitul pandemiei și pe măsură ce vaccinarea se desfășoară (deși inegală), oamenii din întreaga lume își îndreaptă atenția spre sărbătorile de Paște. Cu toate acestea, istoria ne spune că sfârșitul unei pandemii este rareori ușor de datat cu exactitate.

Pandemia de gripă spaniolă din 1918 a fost cea mai mortală din istorie. A infectat în jur de 500 de milioane de oameni din întreaga lume și a ucis între 20 și 50 de milioane. La fel ca astăzi, cetățenii au fost supuși restricțiilor sociale și li s-a ordonat să poarte măști. Pandemia s-a ameliorat, dar prezicerea finalului său precis a fost aproape imposibilă la acea vreme. Și nici după ce s-a terminat, de fapt, nu se terminase.

În 1920, mai multe ziare au raportat reapariția gripei. Aproximativ 5.000 de cazuri au fost raportate în Chicago în decurs de șase zile, iar teatrele au primit ordin să închidă. Mai târziu în acel an, au fost implementate „măsuri drastice” pentru a controla răspândirea gripei în New York, după o întâlnire de urgență a autorităților de transport, a proprietarilor de teatru și cinematografe și a reprezentanților magazinelor universale. În același timp, 60 de persoane au murit din cauza gripei la Paris.

Se apropie sfârșitul pandemiei, dar nu avem o dată clară

Valurile ulterioare ale virusului au străpuns orașele europene și nord-americane ani de zile după presupusul sfârșit al pandemiei. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că există puține dovezi în evidența istorică pentru a comemora sfârșitul teribilului virus.

Pandemia de coronavirus de astăzi este, desigur, diferită de gripa din 1918. În mare parte pentru că avem mai multe vaccinuri extrem de eficiente. Vaccinurile sunt un instrument puternic și speranțele multor oameni pentru sfârșitul pandemiei de COVID se bazează tehnologia ARNmesager. Cu toate acestea, în timp ce vaccinurile au jucat un rol crucial în eforturile anterioare de control al bolilor infecțioase, capacitatea lor de duce pandemiile la un sfârșit rapid și definitiv este mult mai limitată.

Ia ca exemplu poliomielita. Un vaccin pentru această boală a fost dezvoltat în anii 1950. Inventatorul său Jonas Salk a devenit un erou american, dar a durat aproape trei decenii până când poliomielita a fost controlată în Marea Britanie.

Istoricii medicinei știu că pandemiile și epidemiile sunt fenomene sociale. Ca rezultat, finalul lor se întâmplă în două moduri. Există concluzia medicală a unei pandemii, când incidența bolii scade și ratele de deces scad. Dar există și sfârșitul social, când frica de infecție scade și restricțiile sociale scad treptat.

Istoria ne spune să mai avem răbdare

Ratele coronavirusului ar putea scădea, mai puțini oameni vor fi spitalizați și vor fi mai puține decese, anxietățile oamenilor ar putea dispărea și viața ar putea reveni la normal – în această ordine. Sau, din contra, ratele ar putea rămâne la fel, oamenii, săturându-se de restricții, se îmbolnănesc în continuare și încep să organizeze petreceri și să nu mai respecte regulile în general.

De asemenea, trebuie să ne amintim că COVID-19 este o boală globală și că diferite țări vor avea concluzii sociale și medicale diferite.

HIV/SIDA a străbătut Europa și America de Nord în anii 1980 și 1990. Ratele infecțiilor au scăzut de atunci dramatic, iar mulți oameni seropozitivi trăiesc o viață lungă și sănătoasă în țările în curs de dezvoltare. Și totuși, începând din 2019, aproape 40 de milioane de persoane sunt infectate cu HIV la nivel mondial și încă ne confruntăm cu ceea ce Organizația Mondială a Sănătății numește o „epidemie globală”, tocmai faptul că sfera geografică a bolii s-a schimbat.

Pe măsură ce națiunile mai bogate continuă să se vaccineze, sfârșitul pandemiei pentru ei ar putea deveni o realitate destul de repede. Dar restul lumii? Când vor vedea țările în curs de dezvoltare o concluzie similară?

Oriunde te uiți, este puțin probabil să fie o dată precisă de încheiere a pandemiei. Am reușit doar să eradicăm cu succes o singură boală (variola), iar pentru orice altă epidemie sau pandemie din istorie, sfârșitul lor a fost dezordonat, prelungit și neuniform.

Deși toți am putea avea nevoie de o doză de optimism, mai degrabă decât de a planifica petreceri sau sărbători, probabil că timpul nostru acum ar fi mai bine petrecut gândindu-ne la ce fel de viitor dorim să așteptăm cu nerăbdare și cum punem în practică lecțiile pe care le-am învățat în ultimul an.