02 apr. 2021 | 09:30

Costul forței de muncă în Europa, pe oră: cât de prost sunt plătiți românii față de danezi

ACTUALITATE
Costul forței de muncă în Europa, pe oră: cât de prost sunt plătiți românii față de danezi

Motivul principal pentru care românii pleacă în străinătate ține de bani. Ești mai bine plătit pentru aceeași muncă într-o țară străină. Interesant este însă cât de mari sunt diferențele.

O nouă analiză publicată de Haberler încearcă să pună în context costul forței de muncă de pe teritoriul Uniunii Europene. Dacă te gândeai să te muți dintr-o țară în altă, iar salariul reprezintă un criteriu dominant, acestea sunt informațiile de care ai nevoie.

Ca referință, diferențele sunt absolut năucitoare. Un om în Europa poate fi plătit în condiții similare, pentru o oră de muncă, cu 6,5 euro sau 45,8 euro. Este adevărat că în momentul în care câștigi câteva mii de euro și costurile aferente traiului sunt semnificativ mai mari, dar dacă ai un pic de ambiție, cu siguranță este mai ușor să pui bani deoparte când câștigi 4000 de euro pe lună, decât atunci când îți intră în buzunar doar 350 de euro.

La baza datelor de mai jos se află un studiu Eurostat – Oficiul European de Statistică și pleacă de la informații culese în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene pe parcursul anului trecut, 2020. Cu alte cuvinte, imaginea reprezentată este una destul de actuală și nu neglijează pe nimeni.

Potrivit raportului, există diferențe mari între țările membre UE în privința costului forței de muncă. Costul mediu orar a fost de 28,5 euro, la nivelul UE, însă a variat între 6,5 euro și 45 euro. În zona euro, costul mediu orar a fost de 32,3 euro. Zona euro se referă la țările care folosesc euro ca monedă unică de circulație internă.

În mod previzibil, discutăm de două extreme. Danemarca a raportat cel mai ridicat cost al forței de muncă, de 45,8 euro pe oră. Alte țări în care situația financiară din acest punct de vedere este foarte roz sunt Luxembourg cu 42,1 euro pe oră, Belgia cu 41,1 euro, Franța cu 37,5 euro, Suedia cu 37,3 euro, Olanda cu 36,8 euro, Austria cu 36,7 euro, Germania cu 36,6 euro, Italia cu 29,8 euro și Spania cu 22,8 euro.

Din păcate pentru noi, România se află destul de aproape de baza piramidei. Cel mai scăzut cost orar al forței de muncă din UE a fost înregistrat anul trecut de Bulgaria, cu 6,5 euro. România este pe locul doi de la coadă cu 8,1 euro, urmată de Ungaria cu 9,9 euro și Lituania cu 10,1 euro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele