29 mart. 2021 | 08:00

Rețele sociale, o oază de rasism și bullying: ”Sunt prea toxice pentru a fi ignorate”

ACTUALITATE
Rețele sociale, o oază de rasism și bullying: ”Sunt prea toxice pentru a fi ignorate”

A devenit din ce în ce mai evident că cei de la Facebook, Twitter, Instagram și nu numai sunt incapabili să pună piedici rasismului și manifestărilor online de bullying. Din acest motiv, o personalitate importantă face apel la ieșirea de pe rețele sociale.

Gareth Southgate este selecționerul Angliei, antrenorul echipei naționale de fotbal din Marea Britanie. Din această poziție, a adus mai multe argumente pentru care rețelele sociale sunt din ce în ce mai nocive. Din poziția sa oficială, a încurajat jucătorii să renunțe la social media, indiferent dacă vorbim de Facebook, Instagram, Twitter sau late platforme online mai mult sau mai puțin obscure.

Precedentul în acest sens a fost făcut în urmă cu câteva zile de către faimosul jucător de fotbal Thierry Henry. Nu a durat mult până când Gareth Southgate și-a încurajat jucătorii să-i urmeze modelul. Ca referință, Henry a anunțat vineri că renunță complet la toate conturile sale de pe rețele sociale în semn de protest față de rasismul și bullying-ul care sunt ignorate complet de creatorii platformelor.

Fotbalistul nu a lăsat loc de interpretări când a spus că ”sunt prea toxice pentru a fi ignorate”, iar cei care ar trebui să ia măsuri nu fac nimic.

Southgate a spus că el însuşi a luat decizia de a renunţa la reţelele de socializare atunci când a devenit antrenorul naţionalei under 21 a Marii Britanii. S-a întâmplat în 2013, deoarece nu a vrut să citească mesajele jignitoare care i-ar fi putut fi adresate. Selecţionerul Angliei este îngrijorat de impactul pe care interacţiunile negative îl pot avea asupra jucătorilor, dar a insistat asupra faptului că nu le va interzice fotbaliştilor postările pe social media la Campionatul European, conform News.ro.

Întrebat care este opinia sa în legătură cu decizia lui Thierry Henry de a renunțat la conturile sale de Facebook, Instagram sau Twitter, antrenorul naționale britanice a venit cu o listă de argumente.

“Înţeleg total atunci când oamenii decid să renunţe la aceste platforme, deoarece companiile responsabile nu par să controleze ce se întâmplă. Cred că este un subiect la care trebuie să se gândească toţi jucătorii şi oamenii importanţi care pot primi acel tip de atenţie negativă.

Nu este vorba doar de oameni celebri, sunt copii care sunt victimele bullying-ului online. Este un subiect de gândire pentru toţi: vrei să te pui într-o astfel de situaţie? Când sunt în cantonament, încerc că mă rup de toată media din exterior, ceea ce nu este grozav din punctul de vedere al informării despre ce se întâmplă în lume. Dar lumea este un loc mai frumos dacă nu primesc acea negativitate. Cred că este absolut ceva ce pot lua în calcul jucătorii noştri”.

O parte din frustrarea antrenorului în legătură cu rețelele sociale pleacă și de la faptul că jucătorii săi se alimentează cu energie negativă după fiecare meci. Nu durează mult până când îi surprinde cu telefonul în mână, după ce au ieșit de pe teren.

“Cred că dacă vorbeşti cu fiecare antrenor din ţară, una dintre cele mai mari îngrijorări este că jucătorii merg în vestiar după meci şi stau pe telefoane. Este un moment vulnerabil pentru oameni, dacă tocmai ce au jucat un meci şi sunt obosiţi. Ce fel de voci ascultă?”, a concluzionat tehnicianul naționalei Regatului Unit.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele