18 feb. 2021 | 11:00

Paștele din acest an, un nou subiect de dezbateri aprinse: anunțul Vaticanului este clar

ACTUALITATE
Paștele din acest an, un nou subiect de dezbateri aprinse: anunțul Vaticanului este clar

Pandemia nu s-a terminat, iar multe teritorii din România și de pe mapamond continuă să aibă parte de restricții semnificative. În acest context, Paștele ar trebui celebrat în condiții speciale.

În 2021, Paștele Ortodox va fi sărbători pe data de 2 mai. În acea perioadă, va exista o mini vacanță de patru zile. Vinerea Mare este și zi liberă pentru români. Astfel, românii vor avea, cu ocazia Paștelui, o minivacanță de patru zile: vineri- 30 aprilie (Vinerea Mare), sâmbătă-1 mai, duminică- 2 mai și luni- 3 mai (a doua zi de Paște). Paștele catolic va avea loc mult mai devreme, pe 4 aprilie.

Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține două fenomene naturale, unul cu dată fixă, echinocțiul de primăvară, iar altul cu data relativă, luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an. În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian, pe stil vechi.

Dincolo de aceste particularități contextuale, la fel, probabil, ca în 2021, liderii Bisericii Catolice vor încuraja oamenii să respecte distanțarea socială și să conștientizeze că trecem printr-o pandemie, în timp ce Biserica Ortodoxă se va afla în extrema cealaltă. La noi sunt mai importante tradițiile, împărtășirea cu aceeași linguriță și alte practici care au dus deja la decesul mai multor prelați religioși din România.

Pentru credincioșii catolici, pandemia va duce la un Paște în care vor fi respectate restricțiile aplicate deja anul trecut. ”Pentru celebrarea ritualurilor religioase din Duminica Floriilor, Joia Sfântă, Vinerea Mare, sunt valabile indicațiile de anul trecut” – precizează Congregația pentru Cultul Divin, potrivit ANSA. „Încă ne confruntăm cu tragedia pandemiei Covid-19, care a adus multe schimbări chiar și în modul normal de celebrare a liturghiei”, a scris prefectul congregației, Card. Robert Sarah.

Practic, și în 2021, Paștele catolic va fi fără „spălarea picioarelor” în Joia Mare, fără sărutarea Crucii în Vinerea Mare, iar slujba de Duminica Floriilor va fi celebrată doar în incinta bisericilor: acestea sunt doar câteva dintre indicațiile care se repetă în 2021 și la care episcopii vor trebuie să se adapteze în funcție de situația pandemică a teritoriului lor. De asemenea, sunt încurajate ceremoniile religioase și rugăciunea acasă, împreună cu membrii familiei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele