15 feb. 2021 | 08:10

Azi începe vaccinarea cu AstraZeneca, în România: tot ce trebuie să știi, de la eficiență la funcționare

ACTUALITATE
Azi începe vaccinarea cu AstraZeneca, în România: tot ce trebuie să știi, de la eficiență la funcționare

Peste 142.000 persoane s-au programat, până duminică seară, pentru a se imuniza cu vaccinul produs de AstraZeneca. Mai jos, vezi cele mai importante informații despre această soluție de imunizare.

”De mâine dimineață [n.r. luni] sunt contorizate 1,5 milioane de programări. Sunt 673.593 programări și persoane programate pentru prima doză, plus 923.247 programări pentru doza de rapel (673.593 pers cu prima doza + 249.654 doar cu rapel)”, a precizat în weekend Comitetul de coordonare a vaccinării pe teritoriul României.

Vaccinul de la AstraZeneca este mai ieftin de produs, mai ușor de păstrat și funcționează similar cu toate vaccinurile din ultima sută de ani. Acesta este diferit de vaccinurile Pfizer și Moderna care utilizează tehnologia complet nouă a ARN-ului mesager.

Deși mulți oameni au așteptat acest vaccin din cauza reticenței la tehnologii noi, nu a durat mult până când mai multe țări au refuzat să-l administreze vârstnicilor peste 65 de ani. Alte țări, precum România, nu-l administrează celor peste 55 de ani, din cauza îndoielilor legate de eficiență în cazul acestor grupe de vârstă. Ca referință, vaccinul AZD1222 a fost dezvoltat de o echipă a Universității Oxford împreună cu concernul farmaceutic AstraZeneca. Din echipa de cercetare fac parte specialiști ai Institutului Jenner și ai Oxford Vaccine Group.

Potrivit Institutului Paul Ehrlich (PEI) din Germania, vaccinul se bazează pe virusuri de răceală de la cimpanzei, inofensive pentru oameni. Acești așa-numiți viruși de răceală din familia adeno-virusului au fost modificați astfel încât să conțină gena cu planul de producere a unei proteine ​​de suprafață optimizate a coronavirusului (proteina SARS-CoV-2 spike).

După vaccinare, virusul vaccinului pătrunde în câteva celule umane. Acestea folosesc gena pentru a produce proteina spike. Apoi, sistemul imunitar recunoaște acest lucru ca un corp străin și reacționează formând anticorpi și celule T, care protejează în mod ideal împotriva infecției cu coronavirusul Sars-Cov-2.

Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat până la această oră în 50 de țări, începând cu Marea Britanie, pe 30 decembrie 2020. Au urmat India și mai multe țări din Uniunea Europeană.

În ceea ce privește eficiența, s-au vehiculat mai multe valori, dar un lucru este clar. Statistic, nu este comparabil cu Moderna sau Pfizer, care promit o eficiență de 91-95%. În mod oficial, vaccinul AstraZeneca a atins o eficiență de 76 la sută în testele clinice, după prima doză.

Administrat la 12 săptămâni sau mai multe după prima doză, rapelul ridică eficacitatea la 82 la sută. Un alt studiu a constatat o eficacitate de 84 la sută. Există și o investigație în urma căreia s-a constatat că vaccinul a redus durata răspândirii și a redus sarcina virală, ceea ce ar putea încetini transmiterea virusului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele