În ce condiții se deschid școlile din România: tot ce trebuie să știi, dacă ești părinte
Aproximativ 80% dintre elevii români vor reveni la școală începând de luni, 8 februarie. Atunci va începe semestru doi al anului școlar 2020 – 2021.
Copiii care vor merge la școală luni, în funcție de scenariul în care se află localitatea, vor sta câte doi în bancă, iar panourile de plexiglas vor deveni istorie. Introducerea lor a fost o experiență nefericită, conform declarațiilor lui Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației. Clasele cu 30 de ele vor funcționa și ele în condiții normale. ”Da, altele nu avem”, a atras atenția oficialul.
Toate detaliile referitoare la începerea școlii în contextul pandemiei vor fi cuprinse într-un ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății. Acesta urmează să fie publicat înainte de sfârșitul zilei. Chiar și așa, toate informațiile pe care trebuie să le cunoască un părinte sunt deja online. Cel mai important detaliu care rămâne în picioare este că atât elevii, cât și profesorii, vor purta mască de protecție.
„Acolo unde sunt doi elevi într-o bancă, vor sta doi elevi în bancă. Distantarea este importantă, dar nu trebuie să fie absurdă. Important este să poarte mască, să fie distanță între rânduri de bănci și distanță între elevi și profesori, distanță între colectivitățile din clase”, a afirmat Cîmpeanu, la Digi 24.
Când se închid școlile din România
Cursurile dintr-o clasă sau dintr-o școală pot fi suspendate foarte ușor, în funcție de apariția unor cazuri de Covid-19. În cazul în care într-o clasă apar două îmbolnăviri în rândul elevilor, atunci cursurile în acea clasă se suspendă pentru două săptămâni și se trece în online. Dacă apare un singur caz, atunci întreaga clasă este testată, dar nu se suspendă cursurile.
Dacă sunt mai multe clase într-o şcoală în care apar cel puțin două cazuri de COVID în fiecare clasă, atunci se suspendă cursurile în toată școala și se trece în online pentru două săptămâni. Școlile din România se vor redeschide, din 8 februarie, odată cu începerea semestrului al doilea, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate.
Scenariile în care copiii revin în bănci:
- Scenariul verde – care prevede participarea fizică la ore a tuturor elevilor, începând de luni – se va aplica în localităţile unde rata de infectare este până la 1 la mie.
- Scenariul galben – în care merg la cursuri copiii de grădiniţă, cei din clasele 0-IV și cei din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII – se va aplica la o rată de infectare calculată la 14 zile cuprinsă între 1 şi 3 la mia de locuitori. În acest scenariu se vor redeschide școlile, de luni, și în Capitală.
- Scenariul roşu – în care merg la cursuri doar copiii de grădiniţă şi cei din clasele I-IV – se aplică la o incidenţă cumulată cuprinsă între 3 şi 6 la mia de locuitori. Localităţile unde sunt mai mult de 6 cazuri la mia de locuitori intră în carantină, iar elevii şi preşcolarii vor trece cu toţii în online.