25 ian. 2021 | 09:30

Școala din România începe cu ore remediale și ore de consolidare: explicațiile ministrului Cîmpeanu

ACTUALITATE
Școala din România începe cu ore remediale și ore de consolidare: explicațiile ministrului Cîmpeanu

Pentru că sunt conștienți de pierderile înregistrate de elevi în perioada cursurilor online, oficialii din Educație s-au gândit la mai multe soluții: orele remediale și orele de consolidare.

Calitatea școlii online din România a variat enorm de la o școală la alta, de la o localitate la alta. Pe lângă lipsa de acces la echipamente, internet sau energie electrică a elevilor, foarte mulți profesori și-au făcut treaba de mântuială în ultimele luni, obligând părinții cu timp liber să-l dedice educației micuților.

În acest set de circumstanțe, după ce elevii vor reveni în clase, ministrul Educației vrea să introducă obligativitatea orelor remediale, niște ore suplimentare care să ajute profesorii să parcurgă din nou materia care nu a fost predată foarte bine online. Profesorii și învățătorii vor fi plătiți pentru aceste ore. Unde nu este cazul de ore remediale, pentru că profesorii sunt convinși că au făcut o treabă impecabilă, vor fi introduse orele de consolidare.

Toate detaliile noii inițiative educaționale vor fi detaliate în ședința de Guvern de miercuri. Este vorba de o ordonanță de urgență al cărei scop unic este definirea metodologiei pentru recuperarea materiei pierdute în timpul predării online.

„Aş vrea să adaug o precizare importantă: sigur că el se numeşte Program naţional de acţiuni remediale, dar în cadrul Ordonanţei de Urgenţă pe care o avem în lucru, pe care dorim să o promovăm în şedinţa de miercuri, cel puţin în primă lectură, vom face precizarea că aceste acţiuni, deci posibilitatea de plată, se referă şi la consolidarea materiei. Deci, dacă un cadru didactic consideră că a predat absolut totul şi că elevii au asimilat absolut tot ce a predat, este liber ca prin aceste ore să facă acţiuni de consolidare a materiei. Cu alte cuvinte, cei mai buni profesori, din cele mai bune şcoli, la cele mai bune clase, vor avea acces la aceste ore remediale. Remediale cu valenţe de consolidare a materiei predate şi de creştere a performanţei”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Antena 3.

Aceste mențiuni au fost făcut de ministrul Educației după ce a fost întrebat de mai multe ori dacă i se pare normal ca profesorii care au făcut performanță și și-au predat impecabil materia să fie penalizați financiar, să câștige mai puțin decât cei care nu s-au adaptat la predarea prin internet. În final, ministrul Educaţiei a adăugat că profesorii care vor participa la aceste ore vor fi plătiţi cu 100 de lei pe oră brut. Banii vor veni din fonduri europene și din programul Romanian Secondary Education, un program derulat în parteneriat cu Banca Mondială.

În ceea ce privește desfășurarea orelor de recuperare chiar și în zilele de sâmbătă, realitatea este cât se poate de simplă. „Este strict la latitudinea cadrului didactic împreună cu elevii, cu consultarea părinţilor”, a răspuns Cîmpeanu când a primit o întrebare pe acest subiect. De asemenea, întregul program orar pentru acţiunea de recuperare a materiei pierdute va fi stabilit exclusiv de profesori şi elevi, cu consultarea părinţilor, fără implicarea directorilor, a inspectorilor sau a ministerului de resort.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele