20 ian. 2021 | 09:30

Ultima decizie a lui Donald Trump, o nouă lovitură pentru Huawei: ce s-a mai întâmplat acum

ACTUALITATE
Ultima decizie a lui Donald Trump, o nouă lovitură pentru Huawei: ce s-a mai întâmplat acum

Până în ultima secundă a mandatului, Donald Trump a făcut un efort supraomenesc pentru a sabota relația dintre SUA și China, introducând noi restricții la adresa Huawei.

În urmă cu ceva timp, cei de la Huawei și-au exprimat speranța că, după încheierea mandatului lui Trump, restricțiile la adresa chinezilor se vor mai relaxa. Din păcate, Reuters a obținut un document de la Departamentul de Comerț al SUA care atestă că, în ultimele zile la Casa Albă, președintele american a revocat și mai multe licențe de a vinde componente celor de la Huawei. În plus, fost oficial a lăsat literă de lege că vor fi refuzate orice cereri viitoare din partea producătorului chinez de mobile pentru a încheia contracte cu furnizori americani.

Deși documentul semnat de Donald Trump nu a fost făcut public, departamentul de comerț al SUA a confirmat a confirmat pentru Reuters că nu poate comenta pe marginea unor anumite contracte de licențiere. În schimb, ”departamentul va continua să lucreze cu agențiile și va aplica politica SUA într-un fel în care este protejată securitatea națională și interesele de politică externă”.

Pentru context, încă din 2019, administrația Trump a clasificat Huawei ca o amenințare de securitate națională, făcând un efort semnificativ nu doar de a interzice comercializarea telefoanelor chinezești în teritoriu, dar de a forța operatorii de telefonie și internet din SUA să folosească echipamente realizate de companie.

Tot atunci, a pus interdicție companiilor americane de a face orice afaceri cu Huawei, un detaliu care s-a reflectat în pierderea licenței pentru Servicii Google și a accesului la magazinul virtual Play Store. Scăderea bruscă a vânzărilor în Europa a fost următorul pas natural.

La ora actuală, există un proces de licențiere prin care companiile care vor să facă afaceri cu Huawei îl pot urma. Din păcate, cele mai multe astfel de cereri adresate departamentului de comerț al SUA sunt refuzate.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele