Cum a ajuns Pământul să aibă apă, chiar dacă ea nu există pe alte planete din jur
Unii dintre cei mai vechi meteoriți cunoscuți ar putea explica cum a ajuns Pământul să aibă apă. Și de ce nu există pe alte planete din jur.
Astfel, conform Gizmodo, oamenii de știință au descoperit dovezi de condrite carbonice, un grup de meteoriți din formarea Sistemului Solar (aproximativ 4,5 miliarde de ani în trecut), care dețineau apă lichidă până în urmă cu doar câteva sute de mii de ani. Este posibil să fi însămânțat Pământul cu apă atunci când era încă foarte tânăr.
Cercetătorii au datat fluxul de apă în roci folosind o combinație de uraniu și toriu, materialul nuclear care poate înlocui uraniul. Deoarece uraniul este foarte mobil în fluid, în timp ce toriul este relativ static, oamenii de știință ar putea spune când a curs ultima dată apa prin meteoriți. Pe măsură ce urmele dispar în timp, prezența sa arată clar că apa a existat relativ recent.
Apa nu este atât de rară printre obiectele sistemului solar. Asteroidul Bennu are apă, de exemplu, iar cometele prin natura lor aruncă gheață care se dezgheață și se transformă în apă lichidă.
Aceste ultime descoperiri arată, totuși, cât timp poate sta apa într-un loc, și sugerează că unele condrite de pe Pământ ar putea avea încă gheață, în ciuda forței impactului lor.
Teoria surprinzătoare despre cum a ajuns Pământul să aibă apă
Cercetătorii dintr-o echipă franceză au dezvăluit recent o nouă teorie, potrivit căreia planeta noastră ar fi fost, încă de la originile sale, bogată în apă, care ar fi existat din abundenţă în rocile ce au alcătuit Terra.
Apa acoperă aproximativ 70% din suprafaţa Terrei şi este crucială pentru întreţinerea vieţii, însă felul în care ea a ajuns pe planeta noastră face obiectul unei dezbateri ştiinţifice îndelungate, informează AFP, citată de Agerpres.
Specialista în cosmochimie Laurette Piani, coordonatoarea acestui studiu realizat de Centrul de Cercetări Petrografice şi Geochimice din cadrul CNRS – Universitatea Lorena şi publicat în revista Science, a explicat pentru AFP că această descoperire contrazice teza dominantă, potrivit căreia apa ar fi fost adusă mai târziu de către asteroizii şi cometele care au bombardat „planeta albastră”, care, la începuturile sale, era un corp ceresc complet uscat.