04 ian. 2021 | 13:25

„Casa viitorului” din urmă cu peste 30 de ani a prezis cu exactitate realitatea de azi

ACTUALITATE
„Casa viitorului” din urmă cu peste 30 de ani a prezis cu exactitate realitatea de azi

Deși prezicerea cu precizie a viitorului este extrem de dificilă – cel puțin dacă nu ești un program de inteligență artificială – uneori, oamenii pur și simplu o fac.

Una dintre aceste situații s-a întâmplat în 1989, în timpul unui episod al serialului TV “This Old House”, în care a apărut o „casă inteligentă futuristă”. Acum, TOH a încărcat un clip din acel episod, iar tendințele prezise de casa inteligentă sunt șocant de exacte.

Casa viitorului de astăzi este exact cum era prezentată în 1989

TOH a încărcat clipul episodului pe YouTube ca parte a seriei sale „TOH Clips”, care permite oamenilor să retrăiască zilele anterioare ale emisiunii. De altfel, pentru cei care nu știu, TOH, care este încă on air, este o emisiune, dar și o revistă PBS. Seria a început să fie difuzată în 1979 și de atunci au fost difuzate peste o mie de episoade.

În clip, gazda Steve Thomas vizitează o casă futuristă din Massachusetts, care conține mai multe tehnologii care nu vor fi disponibile zeci de ani. Și în cazul asistentului vocal, până acum câțiva ani.

Thomas prezintă mai întâi televizorul cu ecran plat al casei viitorului. În plus, Thomas observă că cablurile televizorului sunt ascunse – ceva cu care mulți dintre noi încă ne luptăm astăzi.

Totuși, când Thomas introduce „specialistul tehnic”, Dennis Arseneau, atunci lucrurile devin interesante. Arseneau demonstrează cu comenzi vocale capacitatea casei inteligente de a-și estompa luminile, de a reda muzică și chiar de a-și schimba culorile. Vocea delicată și feminină a casei inteligente sună, de asemenea, ca cea a Alexa Amazon. Deși ceva mai robotizat.

Casa inteligentă, de la ficțiunea secolului XX la realitatea secolului XXI

Casele inteligente nu mai sunt, de ceva vreme, doar rezultatul imaginației transpuse în desenele animate The Jetsons, devenind o realitate din ce în ce mai accesibilă.

Sistemele de automatizare a caselor au rădăcinile undeva la începutul secolului al XX-lea, când au fost create primele mașinării care să îi scutească pe oameni de munca fizică depusă în interiorul locuințelor. Astfel, au apărut mașini de cusut, de spălat, mașini de spălat vasele, dar și uscătoare de haine, printre altele, mulțumită introducerii sistemelor de electricitate. Mai târziu, după cel de-al Doilea Război Mondial, am văzut idei din ce în ce mai îndrăznețe cu privire la sistemele de automatizare, pe care le știm din reclame, din filme, seriale și chiar din desene animate.

Science fiction-ul de acum 60 de ani s-a transformat, treptat, în science, iar mai apoi în realitate, deoarece deja avem la dispoziție o mulțime de electrocasnice și alte device-uri care ne fac casa mai inteligentă și viața mai ușoară. De la frigidere la becuri, mai toate dispozitivele pe care le avem în casă au sau vor putea beneficia de funcții inteligente, care să ne permită interacțiunea cu acestea.