29 dec. 2020 | 07:13

Trebuie să ne pregătim pentru ”mai rău”: avertismentul OMS pentru care nu și-l dorea nimeni

ACTUALITATE
Trebuie să ne pregătim pentru ”mai rău”: avertismentul OMS pentru care nu și-l dorea nimeni

Pandemia de coronavirus s-a reflectat, până la această oră, în aproximativ 1,7 milioane de decese și peste 80 de milioane de infecții. Cu toate acestea, oficialii OMS au avertizat că ar trebui să ne pregătim pentru ”mai rău”.

În teorie, Organizația Mondială a Sănătății are o viziune cât se poate de clară asupra pandemiei, asupra modului în care progresează, în rău sau în bine. Din păcate, la momentul de față situația nu este deloc optimistă, nu prea avem motive de bucurie.

„Este un semnal de alarmă”, a avertizat Michael Ryan, responsabilul OMS însărcinat cu situațiile de urgență. „Această pandemie a fost foarte severă. S-a răspândit în întreaga lume foarte rapid și a atins fiecare colț al planetei, dar acest lucru nu înseamnă în mod necesar ce este mai rău”, a avertizat doctorul, care în cariera sa s-a confruntat pe teren cu unii dintre cei mai mortali agenți patogeni. Cu alte cuvinte, înțelege foarte bine progresul epidemiilor și poate să facă o estimare informată vizavi de ce ne așteaptă în următoarele luni și ani.

Oficialul a admis că virusul „se transmite foarte ușor și ucide oamenii”. Chiar dacă ”rata sa de mortalitate este relativ scăzută în raport cu alte maladii emergente”, trebuie „să ne pregătim pentru viitor la ceva ce ar putea fi și mai rău”, a insistat doctorul Ryan.

Ca viitorul să fie mai sumbru ca niciodată, colegul să și consilierul OMS Bruce Aylward a pulsat cu pronosticurile îngrijorătoare pentru viitorul an. În cuvintele sale,  în ciuda realizărilor științifice în lupta împotriva Covid-19, inclusiv crearea de vaccinuri eficiente în timp record, lumea este departe de a fi pregătită pentru a lupta cu viitoare pandemii. „Suntem în al doilea și al treilea val al acestui virus și nu suntem încă capabili să le gestionăm”, a concluzionat oficialul Organizației Mondiale a Sănătății, într-o conferință de presă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele