Anunțul făcut în miez de noapte de către OMS. Când va scăpa omenirea, de fapt, de virus

Anunțul făcut în miez de noapte de către OMS. Când va scăpa omenirea, de fapt, de virus

Ultimele analize ale OMS arată că, deși există vaccin și e administrat populației, va mai dura ceva până când vom scăpa de virus.

Conform doctorului Soumya Swaminathan, lumea nu va ajunge la imunitate de masă față de noul coronavirus înainte de sfârșitul anului 2021. Acest proces va putea fi observat în unele țări, dar oamenii trebuie să rămână vigilenți în următoarele șase luni.

Potrivit datelor Johns Hopkins University, numărul cazurilor de Covid-19 a continuat să crească într-un ritm alarmant. A depășit 78 de milioane la nivel mondial.

Swaminathan a spus că vaccinurile vor proteja inițial un grup foarte mic de persoane, care sunt cele mai vulnerabile și cu cel mai mare risc. Totuși, vor trece luni de zile înainte ca restul populației să poată fi acoperit.

„Vom aborda începutul sfârșitului, putem vedea lumina de la capătul tunelului. Cu toate acestea, este un tunel pe care trebuie să îl traversăm, iar următoarele luni vor fi critice. […] Va dura până la sfârșitul anului 2021 până când vom începe să vedem un anumit nivel de imunitate a populației în unele țări. Trebuie să menținem garda sus, trebuie să facem toate lucrurile pe care le știm, reducând transmiterea și riscurile ca oamenii să se îmbolnăvească.”
Soumya Swaminathan

Vaccinul, deja administrat în mai multe țări din lume

Vaccinul produs de Pfizer-BioNTech a fost aprobat pentru utilizare de urgență în mai multe țări, inclusiv în Marea Britanie, SUA și Canada, în timp ce SUA au aprobat și vaccinul dezvoltat de compania Moderna. Strategia include măsuri de sănătate publică și schimbări comportamentale individuale.

Swaminathan a discutat și despre noua variantă a virusului care a apărut recent în Regatul Unit și care a fost identificată în țări precum Australia, Danemarca și Italia. A spus că este neobișnuit că noul coronavirus are un număr mare de mutații și s-a separat de tulpina obișnuită.

Proteina cu țepi a virusului se prinde de receptorii aflați pe suprafața celulelor umane din tractul respirator sau de receptorul ACE2 în cazul Covid-19. Au fost depistate mutații în partea proteinei care se leagă de receptorii din căile respiratorii.

„Ceea ce este mai îngrijorător este că are aproximativ opt mutații în regiunea proteinei cu țepi. Acesta este probabil motivul pentru care acest virus pare să aibă un avantaj în infectarea oamenilor, se pare că se transmite mai eficient, se pare că infectează copiii care au mai puțini dintre acești receptori. [Noua variantă] nu pare să crească severitatea clinică sau să înrăutățească lucrurile.”
Soumya Swaminathan

Swaminathan a spus că nu există „niciun motiv” să credem că vaccinurile actuale nu îl vor acoperi în acest moment. Acest lucru se datorează faptului că vaccinurile produc un ”răspuns imun larg”, care va avea probabil eficacitate împotriva noii tulpini.

Citește și:
Etichete: