30 nov. 2020 | 11:00

Canada ne arată ce ne așteaptă în ianuarie: măsurile pe care le-am putea vedea în Europa, anunțate

ACTUALITATE
Canada ne arată ce ne așteaptă în ianuarie: măsurile pe care le-am putea vedea în Europa, anunțate

Libera circulație la nivel global continuă să fie o problemă majoră în pandemie, iar restricțiile anunțate în Canada pentru luna ianuarie ne arată că viitorul nu sună bine.

Canada a anunțat în weekend un nou set de restricții legate de intrarea în țară a străinilor. Indiferent de unde vin de pe mapamond, aceștia nu au voie să intre în țară, decât în cazul în care demonstrează că prezența lor în teritoriu este esențială. Măsura rămâne în vigoare cel puțin până la 21 ianuarie 2021, cu posibilitate de prelungire.

Această măsură vine în completarea carantinei obligatorii de 14 zile care a fost introdusă în luna martie a acestui an și continuă să fie în vigoare. Perioada de izolare se aplică tuturor celor care trec granița în Canada, indiferent dacă sunt sau nu cetățeni canadieni. Ca referință, din luna iunie și până în prezent, singurii cetățeni străini care pot intra în țară fără probleme sunt cei care se alătură familiei lor din Canada. Este vorba de soți, copii, părinți sau tutori legali ai cetățenilor canadieni.

Granița Canadei cu Statele Unite are un statut mai special, dar și în acel caz, au fost anunțate restricții până pe 21 decembrie, cu posibilitate de prelungire. În acest scop, a fost semnat un acord bilateral cu administrația de la Washington. Sunt permise doar comerţul cu bunuri şi mărfuri, precum şi călătoriile considerate esenţiale. Închiderea celei mai lungi frontiere terestre din lume a fost decisă în martie şi ar putea fi prelungită după 21 decembrie, a declarat guvernul canadian într-un comunicat.

Executivul canadian spune că „va fi în măsură” din 21 ianuarie să ia o măsură referitoare la posibilele prelungiri ale închiderii frontierelor între Statele Unite şi alte ţări din lume, precum şi decizia referitoare la carantina obligatorie.

S-ar putea să existe excepții de la regula detaliată mai sus în cazul competițiilor, canadienii fiind cunoscuți practicanți ai sporturilor de iarnă. Din acest motiv, Ottawa a anunţat crearea unui cadru pentru „examinarea cererilor din partea organizaţiilor sportive de amatori de înalt nivel care doresc să organizeze” evenimente precum „campionate mondiale, calificări olimpice sau paralimpice, precum şi Cupe mondiale”.

Comparativ cu alte colțuri de pe mapamond, măsurile adoptate de canadieni au dat rezultate foarte bune în pandemie. Deși au avut peste 360.000 de cazuri de infectare, numărul de decese a fost de aproximativ 12.000, la o populație de la 37,6 milioane de oameni.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele