Detaliu trist despre Xbox Series X: cât spațiu ai pentru jocuri, de fapt
În cazul în care te gândeai că 512GB îți sunt suficienți pentru jocuri dacă îți iei un Xbox Series S sau 1TB nu ar trebui să-ți facă probleme pe Xbox Series X, te înșeli.
La fel cum pe un iPhone de 64GB nu poți stoca 64GB de date, cei de la Microsoft au omis să-ți spună în materialele de marketing pentru viitoarele console că spațiul disponibil va fi cu mult mai mic decât pe cutie. Dintr-un punct de vedere, fenomenul era previzibil, dar nu se aștepta nimeni la o asemenea discrepanță.
În teorie, noua serie de console Xbox Series ar trebui să ajungă la primii cumpărători începând cu 10 noiembrie. Se pare însă că unele magazine au făcut o greșeală și au livrat unitățile comandate mai devreme. Nu a durat mult până când un utilizator de pe Reddit și-a detaliat experiența, începând cu spațiul liber.
Dacă îți cumper un Xbox Series S, care vine la pachet cu un SSD de 512GB, vei avea acces la doar 364GB pentru instalarea de jocuri video. În mod similar, Series X are un SSD de 1TB din care poți folosi o valoare absolut șocantă de doar 802GB. Cu alte cuvinte, discutăm de 30% din spațiul Series S și 20% din spațiul unei console Series X care este sacrificat pentru sistemul de operare și alte funcții ale consolei.
Valorile sunt exagerate din multe puncte de vedere și, din păcate, este improbabil să avem parte de o explicație prea curând sau vreodată. Ca referință, dacă ai face o paralelă între sistemul de operare de pe consolă și o instalare de Windows 10, ambele create de Microsoft, nu prea ai cum să ajungi la 150 sau 200GB. de spațiu sacrificat.
Un Windows 10 poate fi instalat și în 32GB de spațiu. Se vând și tablete cu Windows 10 care au doar atâta spațiu. Dacă te simți generos, ai putea înțelege sacrificarea a 64GB în acest scop, dar Microsoft s-ar putea să dezamăgească mulți fani cu aceste valori.
Din câte se pare, pe lângă sistemul de operare, o mare parte din acel spațiu sacrificat este dedicat funcției Quick Resume, care îți permite să sari repede dintr-un joc în altul. Când folosești Quick Resume, e ca și cum ai ”hiberna” un joc, iar întregul său volum de date este transpus pe SSD.
Dacă nu-ți ajunge spațiul pentru jocuri, poți achiziționa un SSD extern de la Seagate de 1TB. La 220 de dolari însă, costă aproape cât consola Series S.