Toți românii care stau la bloc trebuie să știe asta: cheltuielile de care nu poți scăpa te lasă fără bani înainte de Crăciun
În 2020, odată cu pandemia, tot mai mulți români au luat în calcul să renunțe la viața la bloc, sau în oraș, și să se mute la o casă într-un loc retras. Că poți sau nu să faci asta, e important să ții cont de niște cheltuieli care îți pot strica liniștea oriunde ai locui.
Nimeni nu vrea să se trezească împotmolit în facturi și datorii. Tocmai de aceea e important să știi pentru ce, și când, să faci economii. În cazul vieții la bloc, în orașele mari cele mai multe apartamente sunt vechi, construite cu cel puțin 20 sau chiar 40 de ani în urmă.
Acesta e contextul în care e timpul să te gândești care sunt cheltuieli pe care nu le-ai prevăzut în bugetul tău. Specialiștii în imobiliare susține că achiziția unei case nu este un lucru atât de simplu precum pare la prima vedere.
Cei mai mulți din cei care care își cumpără o casă merg pe principiul că vor contracta un credit, fac demersurile pentru casă, se mută și au scăpat de griji. Deși e adevărat că se întâmplă așa, pe lângă credit mai trebuie luate în calcul și cheltuielile cu casa.
Cât costă să ai grijă de o casă (mai nouă sau mai veche)?
Potrivit specialiștilor din sectorul bancar, chiar și dacă este o casă nouă, lucrurile tot se mai defectează. Iar situația va deveni cu atât mai complicată într-o locuință veche. Experții spun că bugetul anual pentru reparații și mentenanță locuinței ar trebui să fie între 1% și 2% din valoarea casei.
Astfel, te raportezi la prețul casei. Dacă ai cumpărat-o cu 60.000 de euro, va trebui să ai deoparte între 600 și 1.200 de euro, conform Ziare.com. Dacă este o locuință de 100.000 de euro, atunci suma pentru reparații variază între 1.000 și 2.000 de euro.
În primul caz, pentru a ajunge la suma de care ai nevoie anual, va trebui să pui lunar în contul de economii între 50 și 100 de euro, o sumă care parcă nu este de neglijat, având în vedere că mai ai și o rată de minimum 300 de euro. Pentru al doilea caz, va trebui să economisești lunar 167 de euro.
Sigur, o să fie un efort financiar suplimentar pe bugetul lunar, dar vei aprecia demersul când vei avea mai mare nevoie. Trebuie să te gândești că poate va trebui să înlocuiești centrala sau sistemul electric sau să cumperi un nou aparat de aer condiționat. Și lista poate continua.