27 oct. 2020 | 09:30

Românii se transformă în securiști: de ce să-ți supraveghezi vecinii și să suni la 112

ACTUALITATE
Românii se transformă în securiști: de ce să-ți supraveghezi vecinii și să suni la 112

Evenimentele private cu 30 de persoane sau mai mult sunt interzise în România, iar dacă vezi vreun vecin care face o petrecere, vicepremierul Raluca Turcan îți recomandă să chemi Poliția.

În setul de măsuri incluse în cea mai recentă decizie a Comitetului Național pentru Situații de Urgență este menționată și organizarea de evenimente private. Acestea sunt interzise, dacă numărul participanților este egal cu 30 sau mai mare.

Pentru că este improbabil să sune Poliția în mod aleatoriu la ușile oamenilor, Raluca Turcan are soluție. Trebuie să ne transformăm cu toții în mici securiști și să sunăm la 112 când vedem o petrecere în casa unui vecin, pe stradă sau la un bar, restaurant.

„Dacă fac acasă cu 20 de oameni, este la limita regulii impuse de noi. Dacă fac deja cu 30 de oameni, atunci, dacă organele de control sunt sesizate, aplică amenzi. Aşa este în momentul de faţă decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, statuată prin hotărâre de guvern”, a declarat Turcan la Digi 24.

Întrebată dacă i se pare normal să te uiți peste gard pentru a monitoriza petrecerea unuii vecin, pentru a suna la 112, Raluca Turcan a insistat pe faptul că nu am inventat noi roata. „Este o practică. Şi nu doar în România. Nu inventăm noi apa caldă şi nu sunt românii mai delaţionişti decât alţi cetăţeni din lumea aceasta. Şi în Germania şi în Elveţia unde sunt sesizate încălcări ale regulilor stabilite intervin organele de aplicare şi de respectare a legii. E ceva absolut firesc. Până la urmă noi suntem o comunitate şi funcţionăm într-o solidaritate din aceasta care transcede statutul social. Oamenii pot să sesizeze Poliţia, Poliţia aplică legea şi dorinţa noastră este, făcând publice acest măsuri şi pericolele care îi aşteaptă pe cei care încalcă legea, să creştem gradul de conformare”, a explicat vicepremierul.

Pentru că vor exista mulți care sunt de părere că există o normă în legătură cu acordarea amenzilor, Turcan a lămurit și acest aspect. „Noi nu stăm acum să avem o satisfacţie personală din numărul de amenzi date. Pentru că nu acesta este scopul. Scopul este să prevenim răspândirea îmbolnăvirii cu acest virus, să creştem gradul de conformare. Dacă lumea nu se conformează şi nu înţeleg oamenii că, până la urmă, riscă să-şi omoare membri ai familiei, membri ai comunităţii, atunci trebuie să suporte şi rigorile legii”, a concluzionat oficialul, conform Agerpres.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele