27 oct. 2020 | 06:00

Luna, surprinzător de bogată în apă: noile date confirmate de cercetătorii NASA

ACTUALITATE
Luna, surprinzător de bogată în apă: noile date confirmate de cercetătorii NASA

Următorii astronauți care vor ajunge pe Lună vor putea ”consuma” apă de la fața locului, conform unui nou studiu publicat de NASA.

Cantități semnificative de apă au fost identificate de cercetătorii NASA. Ea se află sub formă solidă, înghețată, atât pe suprafața întunecată a Lunii, cât și pe partea luminată de Soare. Stocată într-o multitudine de mini-cratere, apa pare să fie curată, iar experții americani sunt optimiști că ar putea fi utilizată de viitorii astronauți care vor merge pe Lună.

Ca referință, NASA face eforturi în această perioadă pentru a se pregăti pentru viitoare misiune pe lună. Dacă totul merge bine, în 2024, Agenția Spațială Americană vrea să trimită o femeie și un bărbat pe lună, pentru prima oară din 1972. Ca referință, până la ora actuală, doar 12 oameni au ajuns pe lună și toți au aselenizat între 1969 și 1972.

Practic, apa se găsește și în suprafețe luminate de Soare și este distribuită pe suprafața Lunii, prezența ei nefiind limitată doar în zonele polare și umbrite. Descoperirile au fost prezentate de Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA) al NASA.

Partea bună a acestei descoperiri este că apa descoperită acum este ușor accesibilă. Inițial se credea că există doar în craterele adânci, periculoase, din zona polilor. Acum se știe că este mult mai larg răspândită și o găsești în cratere mult mai mici și mai puțin adânci, în care oamenii pot ajunge cu ușurință.

Este însă important de reținut că apa nu este înghețată precum cea pe care o ții în congelator. Apa de pe lună din micro-cratere se găsește la o temperatură de -240 de grade Celsius, acele spații considerându-se unele dintre cele mai reci din sistemul nostru solar.

Gheața nu va fi utilă doar pentru a deveni apă de băut, dar moleculele ar putea fi ”sparte” prin procedee chimice în atomi de oxigen și de hidrogen și oxigenul ar putea fi folosit pentru ca astronauții să respire. Hidrogenul și oxigenul ar putea fi folosite și pentru a dezvolta combustibil pentru revenirea pe Terra și pentru misiunile către Marte, mai ales că dacă vor putea fi transportate mai puține lucruri de pe Terra, misiunile lunare ar deveni mai simple. Evident că vor mai trece mulți ani până să se ajungă la etapa aceea.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele