Pandemia din România, în statistici economice: câți șomeri și firme în faliment a generat coronavirus
Încă de la începutul pandemiei, mulți oameni s-au întrebat dacă măsurile de prevenire ale infectării justifică dezastrul economic. În teorie, nu ar trebui să alegi între cele două.
Au apărut primele statistici referitoare la consecințele celui de-al doilea val al pandemiei de coronavirus în România. Până să intrăm în 2021, am putea avea peste 500.000 de șomeri și 300.000 de firme care intră în insolvență sau faliment. Aceasta este concluzia la care au ajuns experții REI Finance Advisors, o companie de consultanță specializată pe atragerea de fonduri europene și ajutoare de stat pentru companii cu activitate pe piața din România.
„Un număr de peste 500.000 de șomeri și mai mult de 300.000 de firme ar putea intra in insolvență sau faliment în perioada următoare arată unul dintre cele mai negre scenarii pentru 2021, în condițiile în care impactul economic al COVID-19 pentru companii și angajați va fi foarte puternic, iar efectele se vor resimți abia începând de anul viitor”, potrivit REI Finance Advisors.
În opinia experților, deși nu există o soluție universal valabilă, cel mai bine ar fi să te orientezi către fonduri nerambursabile pentru depășirea actualului impas economic. Indiferent dacă este vorba de profitarea de pe urma programelor de finanțare oferite de Guvernul României sau de proiecte pe fonduri europene, important este să încerci să aduci bani în firma ta.
Fondurile europene pare să fie aproape infinite, iar românii nu se descurcă foarte bine în a le accesa. Ca idee, până pe 28 august 2020, România a atras 12,8 miliarde de euro. Deși valoarea pare mare, reprezintă doar 42,3% din totalul alocării pentru țara noastră în programul de finanțare europeană 2014 – 2020. Cu un buget total de peste 460 de miliarde de euro, țara noastră este cu mult sub media celorlalte state membre UE.
Potrivit Comisiei Europene (CE), România ar fi putut beneficia în perioada 2014-2020 de un buget de peste 36,7 miliarde euro fonduri nerambursabile, fiind a șasea țară din UE cu cel mai generos buget destinat investițiilor europene. Polonia a fost țara cu cea mai mare alocare europeană, de peste 86 miliarde euro.