Cât de periculoase sunt reinfectările cu COVID-19. Cazul care explică perfect situația
Un nou raport al unui caz al unui bărbat din Nevada care a contractat COVID-19 a doua oară, după ce își revenise, evidențiază cât de puțin înțelegem despre rezistența și imunitatea la coronavirusul care cauzează COVID-19.
Tânărul de 25 de ani a luat prima oară virusul în martie, când avea simptome, inclusiv greață, diaree, dureri de cap, tuse și dureri în gât. El și-a revenit și, în cele din urmă, a fost testat negativ.
Dar apoi a dezvoltat din nou simptome la sfârșitul lunii mai și a fost testat pozitiv încă o dată cu COVID-19, relatează BBC News. Problema este că boala l-a lovit și mai tare a doua oară, provocând simptome precum respirația îngreunată și nivelurile scăzute de oxigen din sânge.
Medicii au confirmat că și-a revenit și apoi a fost infectat a doua oară, potrivit studiului de caz publicat luni în The Lancet.
Posibilitatea reinfecțiilor ar putea avea implicații semnificative pentru înțelegerea noastră a imunității COVID-19
În unele cazuri în care boala reapare, este posibil ca prima dată să fi fost doar în stare latentă o vreme. Dar acest pacient a avut două tulpini de coronavirus genetic diferite, potrivit cercetării. „Descoperirile noastre indică faptul că o infecție anterioară ar putea să nu protejeze neapărat împotriva viitoarei infecții”, a declarat pentru BBC News Dr. Mark Pandori de la Universitatea din Nevada.
Reinfecțiile confirmate sunt rare, dar se întâmplă. Ceea ce este mai neobișnuit este că a doua infectare cu COVID-19 este mai gravă decât prima. De obicei, cei care se îmbolnăvesc de două ori au o experiență destul de similară în cazul infecțiilor.
Este doar un caz, dar reinfecția ilustrează că încă nu știm cât de robustă sau de lungă durată este rezistența sau imunitatea sistemului nostru imunitar la COVID-19. Și până nu știm mai multe, probabil că oamenii nu ar trebui să presupună că sunt în siguranță doar pentru că s-au recuperat deja din boală.