15 sept. 2020 | 08:15

Încălzirea globală, în ochii lui Trump: ai râde, dacă nu ar fi atât de trist

ACTUALITATE
Încălzirea globală, în ochii lui Trump: ai râde, dacă nu ar fi atât de trist

Incendiile masive în California au devenit o constantă în ultimii ani și cea mai bună ilustrare a efectelor încălzirii globale. Doar Donald Trump este de altă opinie.

În ultimul deceniu, a devenit din ce în ce mai riscat să locuiești în California. Casele multor vedete de la Hollywood au luat foc, iar incendiile de pădure se extind din ce în ce mai mult, în fiecare an. Schimbările climatice sunt a doua lovitură pentru un stat grav afectat de pandemia de coronavirus.

Fiind un fenomen atât de costisitor, Donald Trump și-a dat cu părere pe marginea fenomenelor din California, iar manifestările de empatie pentru oamenii loviți de încălzirea globală nu au fost nicăieri de găsit. ”Vor ajunge să se răcească până la urmă”, a sintetizat președintele SUA fenomenele meteorologice din ultimii ani.

„În cele din urmă se va răcori”, a asigurat președintele SUA în timpul unui schimb de replici cu Wade Crowfoot, un oficial local al Agenției de Protecție a Resurselor Naturale din California. Apogeul viziunii sale simpliste fost când a afirmat că ”Nu cred că știința știe, de fapt.”, de parcă efortul de cercetare al oamenilor de știință este mai mult o opinie, decât o realitate.

Legat de copacii care iau pur și simplu foc, șeful de la Casa Albă are o explicație pe care i-ai ierta-o unui copil de șapte ani. „Atunci când cad copaci, după puţin timp, 18 luni, se usucă foarte mult. Chiar devin ca un chibrit. Nu mai curge niciun fir de apă şi devin foarte, foarte … explodează. Pot exploda”, a declarat oficialul.

„Nu se răcește, într-adevăr, domnule președinte # schimbare climatică”, a răspuns Crowfoot pe Twitter, însoțindu-și postarea cu un grafic al temperaturilor în creștere din California.

„Dovezile observate vorbesc de la sine: schimbările climatice sunt reale și se înrăutățesc”, a adăugat Gavin Newsom, guvernatorul Californiei.

Aceste discuții au revenit în prim plan în contextul în care coasta de vest a Statelor Unite este devastată de zeci de incendii, de câteva săptămâni și a dus la decesul a 35 de persoane în Washington, Oregon și California. În opinia cercetătorilor, acestea sunt cât se poate de previzibile și au legătură cu consecințele încălzirii globale, creșterea temperaturii, creșterea valurilor de căldură și scăderea precipitațiilor, o combinație ideală pentru izbucnirea incendiilor.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele