31 aug. 2020 | 10:30

Cu mască sau fără mască: cel mai important detaliu despre procesul de vot, ”lămurit” de Orban

ACTUALITATE
Cu mască sau fără mască: cel mai important detaliu despre procesul de vot, ”lămurit” de Orban

Pe 27 septembrie, în România, vor avea loc alegerile locale. Acestea vor fi primele alegeri pe timp de pandemie și implică un proces logistic destul de complex, începând cu efortul de identificare al votanților, cu sau fără mască.

În ceea ce privește procesul de vot de pe 27 septembrie, foarte mulți sunt curioși, pe bună dreptate, în legătură cu câteva detalii. Având în vedere că alegerile se vor desfășura în interior, purtarea măștii de protecție este obligatorie. În același timp însă, identificarea votanților cu mască, în raport cu poza din buletin, nu este cea mai facilă.

Când premierului României i-a fost adresată o întrebare pe marginea acestui subiect sensibil, răspunsul a fost când se poate de abstract. ”Încă ne gândim cum soluționăm această problemă”, a afirmat șeful Guvernului.

Ludovic Orban a explicat, într-o intervenție televizată la B1 TV, că în prezent România se află sub incidenţa Hotărârii de Guvern care a reglementat prelungirea stării de alertă din 16 august pentru o lună, iar din 15 septembrie va fi prelungită starea de alertă, Hotărârea de Guvern în acest sens urmând a constitui baza pentru ordinul comun al mai multor miniştri care va reglementa desfăşurarea alegerilor locale.

Aparent, pentru a evita posibila răspândire a infecțiilor cu coronavirus, Orban ia în calcul organizarea secțiilor de votare ”în sedii mai spațioase”. De exemplu, în loc să fii nevoit să votezi într-o sală de clasă, s-ar putea să îți exerciți dreptul la vot într-o sală de sport din cadrul aceleiași unități de învățământ. Vor fi definite și spații generoase de așteptare, pentru a păstra distanța fizică și, cu toate acestea, se va încerca fluidizarea procesului electoral.

„Eu cred că dacă toţi candidaţii respectă aceste reguli, eu cred că mai degrabă va avea un efect benefic. (…) Dacă ei sunt responsabili, dacă ei respectă regulile, la rândul lor ei or să fie un exemplu pentru susţinătorii lor şi cred că poate să crească inclusiv gradul de conformare a oamenilor la regulile de protecţie dacă îşi văd toţi candidaţii respectând aceste reguli. (…) Din punctul meu de vedere, dacă se respectă aceste reguli, riscul de transmitere a virusului în cursul campaniei şi în cursul procesului electoral este foarte mic”, a susținut Orban, citat de News.ro.

Revenind însă la problema identificării alegătorilor, premierul vedea această speță ca o problemă majoră. ”Este principala problemă în ceea ce priveşte… Încă ne gândim cum soluţionăm această problemă (identificarea alegătorilor – n.r.)”, a adăugat oficialul.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele