Procesul de fotosinteză turbo: un viitor cu mașinile pe bază de alge?
Prin introducerea de polimeri speciali de recoltare a luminii la alge, cercetătorii pot spori semnificativ producția de fotosinteză și, în special, crearea de lipide și proteine, care pot fi folosite drept o sursă de super biocarburanți.
În noul studiu publicat în Science Advances, cercetătorii explică faptul că, deși algele au potențial intrinsec ca sursă de biocombustibil, mai au pași de parcurs pentru a-și atinge potențialul.
„Algele fotosintetice nu sunt doar producători primari în sistemul ecologic, ci și valoroase din punct de vedere economic ca sursă potențială de biocombustibil”, au scris autorii. „Cu toate acestea, transformarea ineficientă a algelor în energie solară, în sensul biocarburanților, a împiedicat comercializarea acestora”.
Pentru a trece peste acest impas, cercetătorii propun optimizarea eficienței fotosintetice a acestor „fabrici sintetice microscopice”. Astfel, se încearcă o creștere a randamentului acestor biocombustibili din organisme precum algele.
Există și alte studii care propun conceperea frunzelor artificiale pentru a crea biocombustibil sau crearea fotosintezei naturale prin coloranți fotosintetici sau nanotuburi de carbon.
Însă acest studiu se concentrează pe modificarea unui mecanism intern care controlează modul în care plantele reacționează la diferite lungimi de undă ale luminii.
Teoretic, optimizarea acestui mecanism ar putea îmbunătăți automat modul în care planta trece prin procesul de fotosinteză.
Autorii scriu că acest tip de „reglementare artificială” este „o modalitate inteligentă și promițătoare de a îmbunătăți eficiența fotosintezei naturale”.
Care este metoda folosită?
Pentru a modela capacitățile naturale ale plantelor, cercetătorii au trebuit mai întâi să administreze algelor un polimer sintetic de recoltare a luminii, numit polibordipirolcofluoren sau PBF. Acest cocktail de polimer a fost dozat în diferite concentrații utilizând interacțiuni electrostatice pentru a vedea cum vor reacționa algele la diferite cantități de polimer.
Cercetătorii au observat că fotosinteza a fost accelerată, iar ritmul de creștere a plantelor în ansamblu a fost mărit cu până la 110%. Pe lângă nivelurile ridicate de ATP și oxigen create prin acest proces, algele au crescut producția de lipide și proteine, ingrediente cheie pentru biocarburanți.
Vom avea mașini care funcționează pe bază de alge?
În ceea ce privește viitorul combustibililor, biocarburanții oferă o soluție mai durabilă, care poate fi utilizată în infrastructura energetică existentă. Dar în ciuda promisiunii, nu este încă fezabilă alimentarea directă a mașinii cu energie bazată pe plante.
Deși încă nedefinitivat, acest succes preliminar poate fi un pas către un viitor în care alternativele la biocarburanți vor fi aliniate la pompele din benzinării și le vom putea alege pentru propriile vehicule.