25 aug. 2020 | 11:26

Acest dispozitiv produce energie curată, exact ca plantele

ACTUALITATE
Acest dispozitiv produce energie curată, exact ca plantele

Un nou dispozitiv care poate produce combustibil neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon marchează un progres major în calea către „fotosinteza artificială”.

Dispozitivul este autonom și poate transforma lumina solară, dioxidul de carbon și apa în energie curată. Reușește să facă acest lucru prin tehnologie wireless și fără a necesita o sursă de energie electrică exterioară.

Oamenii de știință de la Cambridge au dezvoltat tehnologia și speră că aceasta poate reprezenta un progres în ceea ce privește utilizarea dispozitivelor artificiale pentru a simula fotosinteza, transformând lumina solară în energie în același mod în care o fac plantele.

“Este dificilă obținerea fotosintezei artificiale cu un grad ridicat de selectivitate, astfel încât să poți converti cât mai mult posibil din lumina solară în combustibilul dorit, în loc să obții deșeuri”, a declarat Dr. Qian Wang de la Departamentul de chimie al Cambridge.

Cum se transformă lumina în combustibil?

Noul dispozitiv utilizează o tehnologie de tipul unor „foi foto”. Din aceasta rezultă oxigen și acid formic, care pot fi stocate drept combustibil sau transformate în hidrogen pentru a furniza energie curată, potrivit Independent.

„Dorim să ajungem la punctul în care putem produce în mod curat un combustibil lichid care poate fi depozitat și transportat cu ușurință”, a declarat Erwin Reisner, principalul autor al studiului.

Dispozitivul de testare creat ca parte a cercetării este de numai 20 centimetri pătrați. Cercetătorii declară însă că ar trebui să fie relativ ușor de extins până la mulți metri pătrați. La aceste dimensiuni, dispozitivele ar putea fi folosite în ferme în același mod în care sunt folosite panourile solare.

Aceiași cercetători au încercat să dezvolte o „frunză artificială” care produce un combustibil numit gaz de sinteză.

Proiectul a întâmpinat probleme însă, deoarece aparatul avea nevoie de o gamă largă de componente, făcând mai dificilă scalarea. De asemenea, combustibilul produs prin acest tip de proces era mai dificil de utilizat.

Noul dispozitiv poate fi creat fără prea mari dificultăți și rămâne relativ stabil, afirmă cercetătorii. În plus, produce un combustibil mai fiabil și face acest lucru într-un mod mai eficient.

Cu toate acestea, sunt necesare eforturi suplimentare pentru a spori eficiența producției, astfel încât să poată fi produse cantități mai mari.