Cea mai nouă victimă a pandemiei, căsătoriile: ce s-a întâmplat în România, în 2020
În prima jumătate a acestui an, numărul căsătoriilor a scăzut cu 50%. Consecințele acestui trend merg însă mult mai departe decât domnișoarele care au amânat punerea pirostriilor.
Pandemia a lovit foarte multe domenii de activitate în ultimele luni. Printre ele se numără piața de evenimente din România, mai precis, este vorba de numărul foarte mare de nunți care nu s-au mai ținut
„Indiscutabil, există şi o perspectivă economică, tinerii vor în primul rând să îşi acopere cheltuielile. Lumea vrea ca evenimentul să fie cât mai spectaculos, să fie unul cât mai special şi implică şi nişte costuri spectaculoase.(…) Este un fenomen social unde contează şi banii, dar şi spectacolul pe care îl faci în comunitate. De altfel, banii vin şi în raport cu spectacolul, iar acest spectacol lipseşte în momentul în care suntem în pandemie”, explică sociologul Alfred Bulai pentru ZF.
În primele șase luni ale acestui an, numărul căsătoriilor înregistrate la starea civilă s-a înjumătățit. În acest timp, s-au consemnat doar 25.500 astfel de evenimente, comparativ cu cele 50.000 în primul semestru din 2019, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.
Această lovitură adusă industriei nunților a avut consecințe sub forma unul bulgăre de zăpadă. Au căzut afaceri mici și mari, de la o lună la alta. Lista include saloane de coafură, creatori de rochii de seară și rochii de mireasă, florării, organizatori de evenimente, ateliere foto, terase și restaurante.
În contextul în care autoritățile nu au interzis explicit acest tip de evenimente, oamenii au fost descurajați mai ales de limitările referitoare la numărul de persoane. Nu a ajutat nici faptul că restaurantele și terasele au fost închise în timpul stării de urgență. Pentru restaurante măsura închiderii este în vigoare şi în prezent, sectorul fiind unul dintre cele mai afectate din economie. O parte importantă din businessul restaurantelor venea şi din organizarea de evenimente private, iar acest lucru nu este posibil în prezent.