”Terminați cu teoriile conspiraționiste… renunțați la dr. Google”: avertismentul șocant al unui preot român

”Terminați cu teoriile conspiraționiste... renunțați la dr. Google”: avertismentul șocant al unui preot român

Un preot din Cluj a făcut valuri în online cu un mesaj în totală opoziție cu principiile și valorile promovate de biserica ortodoxă română. Preotul Bogdan Chiorean a îndemnat oamenii să revină la știință, la sfatul medicilor.

Absolvent al facultății de medicină, pe lângă teologie, preotul Bogdan Chiorean înțelege foarte bine impactul negativ al propagandei extremiste din mediul online. Mai mult decât atât, conștientizează faptul că un număr covârșitor de oameni își iau toate informațiile medicale de pe internet, în loc să apeleze la un medic.

În acest context, Chiorean a încercat să tragă un semnal de alarmă atât pe marginea propagandei anti-vacciniste, cât și a teoriile conspiraționiste legate de Sars-Cov-2. Avertismentul vine în contextul în care în ultimele luni, în Cluj, a crescut numărul bolnavilor de Rujeolă la peste 70, o boală care poate fi prevenită cu ușurință printr-un vaccin și care, netratată la timp sau cum trebuie, poate duce deseori la complicații grave.

Ca referință, din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru unul dintr-o mie de bolnavi de rujeolă, boala este mortală. În același timp, merită reținut epidemia de rujeolă a fost anunțată oficial în 2017 iar de atunci nu a fost declarată închisă pe teritoriul României.

”Multe site-uri foarte accesate în România sunt despre teoriile conspiraționiste. Se încearcă sub orice formă nevaccinarea, se transmite că vaccinul ar fi făcut din fetuși avortați să atragă oprobiul publicului. Haideți să terminăm cu prostiile și să ne informăm mai bine.”, atrage atenția preotul Bogdan Chioreanu care, din poziția de medic, conduce și centrul de tratament paliativ Sfântul Nectarie din Cluj-Napoca.

În ceea ce privește reacțiile adverse grave la vaccin sau manifestările de autism, răspunsul preotului este unul cât se poate de simplu. ”Niște prostii”, este de părere preotul Bogdan Chiorean. Aflat la centrul paliativ Sfântul Nectarie încă de la deschidere (2012), preotul spune că odată cu mișcarea anti-Covid crește și numărul celor care sunt împotriva vaccinării. ”E un trend acum să nu mai crezi în nimic. Nici în Covid, nici în vaccinuri, în medici, în specialiști. Despre vaccin, păi măcar cele pentru bolile copilăriei să fie făcute, căci sunt cazuri care pot duce la complicații severe sau chiar la deces.

Multe site-uri foarte accesate în România sunt despre teoriile conspiraționiste. Se încearcă sub orice formă nevaccinarea, se transmite că vaccinul ar fi făcut din fetuși avortați, mai știu eu ce, ca să atragă oprobiul public. Pe lângă vaccinul pentru rujeolă, de exemplu, eu vorbesc fiindcă sunt într-un centru oncologic de vaccinul împotriva infecției HPV care provoacă cancerul de col-uterin. E unul dintre puținele vaccinuri care pot să prevină o formă de cancer. Pe cei care nu cred, i-aș invita la noi în centru să vadă la ce poate duce pe termen lung această teorie anti-vaccinare”, spune preotul.

Singura soluție este filtrarea informației, în opinia preotului ortodox. ”Libertatea e neprețuită. Ai libertate totală, poți citi ce îți dorești, dar haideți să fim atenți cum filtrăm anumite informații. Eu am avut și cunoștințe care au atitudinea asta cu vaccinul. De multe ori într-o familie este un caz cu un copil bolnav, iar părinții caută fel și fel de motive, uneori axându-se  pe vaccin. Sunt decizii neinformate.

Mai demult oamenii mergeau la medici ca la preoți: <<faceți cum știți că-i mai bine!>>, spuneau. Acum  mulți se duc după ce citesc două-trei fraze pe Dr. Google și au impresia că sunt mari specialiști. Iar poliția aceasta conspiraționistă le oferă și un aer de superioritate, ei crezând că dețin informații pe care alții nu le cunosc.

Nu mi se pare corect ca oamenii care nu au cele mai elementare noțiuni de imunologie, fiziologie să-și dea cu părerea. Eu am o teorie:  dacă mă duc la mecanic cu mașina, nu îi zic ce să-mi facă la ea, că nu mă pricep. Dacă eram atât de deștept, o reparam acasă. Sunt multe legături pe care le găsești, dacă ești setat pe asta. Poți găsi legături și conspirații la tot pasul. Este un banc. Bulă e întrebat la școală care este legătura dintre electricitate și apă și răspunde: păi de fiecare dată când intru în baie, sună un telefon. Vedeți? Legături poți găsi oriunde, așa cum face și Bulă.”, a insistat Chiorean.

Citește și: